Κοινωνία Κυριακή 20/12/2020, 08:59
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

«Καμία χαλάρωση» εν όψει των εορτών

«Καμία χαλάρωση» εν όψει των εορτών

Με αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις η κυβέρνηση και οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να μην εφησυχάζουν, υπό το φόβο αναζωπύρωσης του κορωνοϊού εν όψει των εορτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όχι μόνο απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο οποιασδήποτε χαλάρωσης των μέτρων, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση της δυτικής Αττικής και της Κοζάνης.

«Το βασικό ζητούμενο και στις γιορτές, αλλά και στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο. Να μην ανοίγουμε τις επαφές μας υπέρμετρα. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα. Έχει μεγάλη σημασία να είναι η ίδια οικογένεια που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο στενός κύκλος. Όσο πιο στενός είναι τόσο μικρότερος ο κίνδυνος διασποράς του ιού. Και στις γιορτές θα παραμείνουμε αυστηρά στο σημερινό ωράριο» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων σε βεβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές είπε πως «έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς, για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο».

«Όταν χτυπούν τέτοια καμπανάκια κινδύνου, πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εάν χρειαστεί, θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί. Έχει μεγάλη σημασία η συμπεριφορά όλων μας. Καταλαβαίνουμε όλοι την κόπωση. Όμως, είμαστε κοντά στο να βγούμε από αυτό τον εφιάλτη αν τηρήσουμε τα μέτρα» πρόσθεσε.

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα εφαρμόσουμε τα μέτρα. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για να αποφευχθεί πλήρες lockdown στη χώρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ενώ για τα τραπέζια των εορτών συνέστησε «να είμαστε συντηρητικοί» και κάθε οικογένεια να γιορτάσει μόνη της.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 901 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ενώ καταγράφηκαν ακόμη 58 θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 534 ασθενείς. Από τα παραπάνω κρούσματα, τα 219 καταγράφηκαν στην Αττική, τα 159 στη Θεσσαλονίκη ενώ «ψηλά» στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκονται Κοζάνη, Μαγνησία, Λάρισα, Ξάνθη και Έβρος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News