Κοινωνία Πέμπτη 31/03/2022, 10:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραιτείται ο Απ. Λύτρας από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου

Παραιτείται ο Απ. Λύτρας από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου

Την παραίτησή του από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου υπέβαλε o δικηγόρος Απόστολος Λύτρας

Η 33χρονη συνελήφθη την Τετάρτη το απόγευμα δυνάμει εντάλματος και μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ όπου διανυκτέρευσε κρατούμενη. Στο πλαίσιο της έρευνας για την πολύκροτη υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι δηλητηρίασε το μεγαλύτερο από τα τρία της παιδιά, την Τζωρτζίνα.

Τις εξελίξεις στην υπόθεση πυροδότησαν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 9χρονης καθώς ανιχνεύτηκε σε μεγάλη ποσότητα η χημική – φαρμακευτική ουσία κεταμίνη, που πιθανολογείται ότι προκάλεσε το θάνατο της 9χρονης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ανέλαβα την νομική εκπροσώπηση αμφοτέρων των γονέων, με σκοπό και εντολή από την οικογένεια να βοηθήσω τόσο τους ίδιους όσο και τις Αρχές στο στάδιο διερεύνησης των θανάτων των τριών παιδιών και να τους παρέχω στο πλαίσιο αυτό νομικές υπηρεσίες. Δεν θα αναλάβω, όπως έχω ήδη ενημερώσει τους γονείς, την υπεράσπιση της μητέρας σε βάρος της οποίας ασκήθηκε ποινική δίωξη. Σε κάθε περίπτωση, κάθε κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα εκπροσώπησης από συνήγορο. Ο δε σεβασμός στο τεκμήριο αθωότητας είναι όχι μόνον δικαίωμα του κάθε κατηγορουμένου αλλά και δείγμα νομικού πολιτισμού».

Τι είναι η κεταμίνη που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας

Η κεταμίνη σε περίπτωση υπερδοσολογίας μπορεί να γίνει τοξική προκαλώντας θάνατο. Συντέθηκε για πρώτη φορά το 1962 και χρησιμοποιήθηκε στο Βέλγιο το 1963. Χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό και αναλγητικό στην κτηνιατρική κυρίως, και πιο σπάνια στους ανθρώπους. Συνήθως, η χορήγησή της είναι ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή. Λόγω της πολυπλοκότητας της παρασκευής της, πιστεύεται ότι η κεταμίνη που κυκλοφορεί για ευφορική χρήση, προέρχεται από παράνομη διάθεση νόμιμων αποθεμάτων.

Πωλείται συνήθως ως «Έκσταση» και σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ συναντάται ως σπέσιαλ-Κ, ΚιτΚάτ, Βιταμίνη-Κ, σούπερ-Κ κ.α. Τα χάπια Κεταμίνης που κυκλοφορούν στην παράνομη αγορά, έχει βρεθεί ότι περιέχουν επίσης ψευδοεφεδρίνες, εφεδρίνες, καφεΐνη, αμφεταμίνες, μεθαμφεταμίνες και MDMA σαν ουσίες νοθείας.

Η κεταμίνη συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόκληση και τη διατήρηση της αναισθησίας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αναισθησίας με κεταμίνη είναι η διατήρηση των αντανακλαστικών της αναπνοής και των αεραγωγών, η διέγερση της καρδιακής λειτουργίας με αυξημένη αρτηριακή πίεση και η μέτρια βρογχοδιαστολή.

Οι εγχύσεις κεταμίνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του οξέος πόνου σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και στην περιεγχειρητική περίοδο σε άτομα με ανθεκτικό πόνο. Οι δόσεις είναι χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται για αναισθησία.

Στον οργανισμό της 9χρονης είχε εντοπιστεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις και η ουσία τροπονίνη. Το συγκεκριμένο εργαστηριακό εύρημα, είχε ανιχνευτεί στον οργανισμό της Τζωρτζίνας όσο ακόμα βρισκόταν εν ζωή και πιο συγκεκριμένα όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Πάτρας. Η τροπονίνη είναι μια πρωτεϊνη και είναι πιθανό τα αυξημένα επίπεδά της να οφείλονται στην κατάσταση της υγείας της 9χρονης.

Οι καταθέσεις των γιατρών

«Κλειδί» για την εξέλιξη των ερευνών αποτέλεσαν και οι καταθέσεις των γιατρών, σύμφωνα με τις οποίες τριάντα λεπτά πριν από τον θάνατο της 9χρονης, στο δωμάτιο βρισκόταν μόνο η μητέρα.

Σημειώνεται ότι από τα άλλα δύο παιδιά έχουν κρατηθεί δείγματα ιστών, τα οποία θα εξεταστούν σύντομα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News