Κοινωνία Τετάρτη 24/11/2021, 12:04
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθημερινή Summits – Health: «Επάγγελμα ρεπόρτερ» στην εποχή της πανδημίας

Τέσσερις δημοσιογράφοι μιλούν για τις εμπειρίες τους, αλλά και τις δυσκολίες που κλήθηκαν να διαχειριστούν στη διάρκεια του ρεπορτάζ

Καθημερινή Summits – Health: «Επάγγελμα ρεπόρτερ» στην εποχή της πανδημίας

Για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που κλήθηκαν να διαχειριστούν στη διάρκεια της πανδημίας μίλησαν στο Athens Health Summit 2021 τέσσερις δημοσιογράφοι της «Καθημερινής», στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επί του πεδίου: Ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για την Πανδημία Covid-19».

Η Πέννυ Μπουλούτζα ανέτρεξε στο ξέσπασμα της πανδημίας και την πρώτη περίοδο που ήταν η πιο δύσκολη, όπως είπε, καθώς κανείς δεν είχε συνειδητοποιήσει ακόμη το μέγεθος της Covid-19. Αναφέρθηκε επίσης στο «κυνήγι» του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, στο πώς το ρεπορτάζ της υγείας βρέθηκε ξαφνικά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά και στους περιορισμούς που προκάλεσε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα η πανδημία, λόγω της τηλεργασίας και της εξ αποστάσεως ενημέρωσης. 

Μίλησε ακόμη για την έντονη κόπωση του προσωπικού των νοσοκομείων κατά την κορύφωση των επιδημιολογικών κυμάτων και την ανάγκη που ένιωθαν οι υγειονομικοί να εκφράσουν την αγωνία τους για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά και για τους ίδιους τους ασθενείς. 

Ο Τάσος Τέλλογλου αναφέρθηκε στο «οδοιπορικό» του σε νοσοκομεία της περιφέρειας όπως αυτά της Καστοριάς και της Κοζάνης τον Μάρτιο του 2020, ενώ έκανε και μία σύγκριση ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κύμα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία πρόσβασης των δημοσιογράφων στα νοσοκομεία και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονταν για την είσοδό τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος μίλησε για τις δυσκολίες πρόσβασης στα νοσοκομεία και στις κλινικες Covid-19 για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. «Η πρόσβαση στα νοσοκομεία δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ούτε δεδομένη. Υπήρχε ο φοβος καθώς ο ιός ήταν ένας άγνωστος εχθρός» ανέφερε. Εξιστόρησε μάλιστα το πώς ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ χρειαζόταν να ψεκάζει τα παπούτσια του με διάλυμα χλωρίνης για να τα απολυμάνει ή να αλλάζει ρούχα στα πάρκινγκ νοσοκομείων για να επιστρέψει στο σπίτι μετά τη δουλειά.

Μίλησε ακόμη για ιστορίες ανθρώπων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πανδημία και κατάφεραν να σταθούν όρθιοι ενώ αναφέρθηκε στην περίπτωση του Μιχάλη Φωτιάδη, ενός ανθρώπου που συμμετείχε σε ανθρωπιστικές αποστολές στην Αφρική κατά της επιδημίας του Έμπολα και κλήθηκε να κηδέψει τη μητέρα του, ένα από τα χιλιάδες θύματα της Covid-19. Θυμήθηκε επίσης την περίπτωση γιατρού που κλήθηκε να προετοιμάσει την οικογένειά της για την πιθανότητα να νοσήσει και η ίδια και να μην τα καταφέρει και σε μία ακόμη γιατρό η οποία ετοίμασε τη διαθήκη της, καθώς δεν γνώριζε τι θα αντιμετωπίσει.

Η Ηλιάνα Μάγρα έκανε μία σύγκριση στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα μεταφέροντας την εμπειρία της. Αναφέρθηκε επίσης στον φόβο που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι δημοσιογράφοι της πρώτης γραμμής τον πρώτο καιρό και ο οποίος – όπως είπε- άρχισε να υποχωρεί όταν πλέον μάθαμε να ζούμε με τον ιό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News