Κοινωνία Παρασκευή 15/10/2021, 07:05
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία Μπάλλος: Εργασία από το σπίτι, κλειστές υπηρεσίες και σχολεία

Κακοκαιρία Μπάλλος: Εργασία από το σπίτι, κλειστές υπηρεσίες και σχολεία

Σε κατάσταση μερικής παράλυσης βρίσκονται η Αττική, η Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας, καθώς συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία Μπάλλος, με σφοδρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και πλημμύρες. 

Για προληπτικούς λόγους το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα στην Αττική και την Εύβοια, σε όποιες περιπτώσεις αυτό είναι δυνατό. Παράλληλα αποφάσισε τα ακόλουθα: 

1) Kλειστές θα είναι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2) Κλειστά όλα τα σχολεία σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία. 

3) Κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμεΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία. 

4) Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διαθέτει.

Κανονικά η κυκλοφορία σε Κηφισό, Παραλιακή

Νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί δόθηκαν στην κυκλοφορία η λεωφόρος Κηφισού και η παραλιακή.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στις δύο λεωφόρους γίνεται κανονικά από τις 06:45 το πρωί και στα δύο ρεύματα. Χθες είχε αποφασιστεί το προληπτικό κλείσιμό τους από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 8 το πρωί της Παρασκευής. 

Λειτουργούν Τραμ, Μετρό 

Ξεκίνησε η λειτουργία του τραμ, με τους συρμούς να εξέρχονται λίγο μετά τις 8 το πρωί από το Αμαξοστάσιο.

Κανονικά, επίσης, διεξάγεται η κυκλοφορία του Μετρό στις γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό.

«Πνίγηκε» η Αττική 

Χθες οι καταιγίδες στην Αττική άφησαν περισσότερα από 140 χιλιοστά βροχής σε κάποιες περιοχές προκαλώντας πληθώρα προβλημάτων. Τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στους σταθμούς Πατησίων (147 χιλιοστά), Αμπελοκήπων (145 χιλιοστά) και Περιστερίου (139 χιλιοστά). Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 χιλιοστό ύψους βροχής αντιστοιχεί σε 1 τόνο νερού ανά στρέμμα, επομένως επί παραδείγματι στην περιοχή των Πατησίων έως το απόγευμα της Πέμπτης 14/10 έπεσαν 147 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Κακοκαιρία Μπάλλος: Εργασία από το σπίτι, κλειστές υπηρεσίες και σχολεία-1

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της βροχόπτωσης στην Αττική καθώς και οι σταθμοί του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το απόγευμα της Πέμπτης 14/10. Στον ίδιο χάρτη σημειώνονται και οι περιοχές οι οποίες κάηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, οι οποίες φαίνεται να δέχτηκαν μικρότερους όγκους νερού με εξαίρεση την περιοχή του Τατοΐου όπου έπεσαν 101 χιλιοστά βροχής. 

Κακοκαιρία Μπάλλος: Εργασία από το σπίτι, κλειστές υπηρεσίες και σχολεία-2

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στην Αττική έως το απόγευμα της Πέμπτης 14/10.

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική 

Συνολικά από χθες το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Όσον αφορά την Αττική, συνολικά από χθες το πρωί που ξεκίνησε το φαινόμενο, η Πυροσβεστική έχει λάβει 779 κλήσεις κλήσεις. Οι 668 εξ αυτών αφορούν αντλήσεις υδάτων από οικίες, κτίρια-γραφεία κλπ, οι 41 κοπές δέντρων και φθορές αντικειμένων, 23 κλήσεις αφορούν μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία είτε από ΙΧ είτε από οικίες που κινδύνευαν ενώ 42 κλήσεις που έλαβαν ήταν για απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες λόγω πιθανής διακοπής ρεύματος που συνέβη στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται, ενώ οι 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική όλη τη νύχτα τα συνεργεία με αντλίες έκαναν ενέργειες, ώστε να απαντλήσουν επί της ουσίας τα ύδατα.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής παραμένουν σε γενική επιφυλακή, ενώ συνδρομή παρέχει η Περιφέρεια Αττικής με μηχανήματα έργου, ο Ε.Σ. 5 συνεργεία για άντληση υδάτων καθώς και μηχανήματα έργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μεγαλύτερο θέμα εντοπίστηκε σε Κέρκυρα και Ιθάκη.

Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει δεχθεί 595 κλήσεις. Οι 495 κλήσεις αφορούν την Κέρκυρα κυρίως για αντλήσεις υδάτων ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 69 διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, 8 κοπές δέντρων και πλήθος αντλήσεων υδάτων οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Στο νησί έχει μεταβεί Ε/Π του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. και 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων. Ακόμη, 40 κλήσεις στην περιοχή Ληξούρι στην Κεφαλονιά εκ των οποίων 38 για αντλήσεις υδάτων και 2 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 60 κλήσεις στην περιοχή Βαθύ στην Ιθάκη εκ των οποίων 44 για αντλήσεις υδάτων και 16 για διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία ενώ στο νησί έχουν μεταβεί ακτοπλοϊκώς 8 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ συνδρομή παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα. 

moneyreview.gr 

 

Κακοκαιρία Μπάλλος: Εργασία από το σπίτι, κλειστές υπηρεσίες και σχολεία-3

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News