Κοινωνία Τρίτη 12/10/2021, 12:27
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλος σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ στην Κρήτη (βίντεο)

Αισθητός και στην Αττική

Μεγάλος σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ στην Κρήτη (βίντεο)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.24 στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Μάλιστα, ο «Εγκέλαδος» έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιομέτρων, με το ακριβές επίκεντρο να εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου. 

Μεγάλος σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ στην Κρήτη (βίντεο)-1

Η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, της Πελοποννήσου και της Αττικής. 

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο υπολογίζει τον σεισμό σε 6,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων και επίκεντρο 45 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σητείας.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς πολιτών, ενώ υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Σε κάθε περίπτωση, η πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, όπου χρειαστεί.

Στο μεταξύ, οι λιμενικές αρχές έχουν προετοιμαστεί και για τον κίνδυνο εκδήλωσης μικρού τσουνάμι, το οποίο βέβαια εφόσον βγει στις ακτές, δεν θα ξεπερνάει τα 20 εκατοστά.

Διαβάστε επίσης: ΑΡΩΓΗ: Σε λειτουργία για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης – 5 Νοεμβρίου η προθεσμία

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου είχε καταγραφεί ισχυρότατος σεισμός 5,8 Ρίχτερ και στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, τα δύο ρήγματα δεν συνδέονται μεταξύ τους, καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικά σεισμικά κέντρα με εντελώς διαφορετική συμπεριφορά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News