Κοινωνία Δευτέρα 27/09/2021, 09:24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη – Ένας νεκρός, τραυματίες και ζημιές

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη – Ένας νεκρός, τραυματίες και ζημιές

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 9:17 π.μ. στην Κρήτη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να προκληθούν ζημιές, κυρίως σε παλαιά κτίρια. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην περιοχή 22 χλμ. βορειοδυτικά της Άρβης, 78 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου. 

Όπως έγινε γνωστό, ένα άτομο ανασύρθηκε νεκρό στο Αρκαλοχώρι. Πρόκειται για εργάτη που είχε καταπλακωθεί από στέγη που κατέρρευσε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία έξω από το χωριό Αρκαλοχώρι. Ένας ακόμη εργάτης που ήταν στον ιερό ναό απομακρύνθηκε σώος. Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του λόγω του σεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία εννέα άτομα τραυματίστηκαν από τον σεισμό, εκ των οποίων οι δύο υπέστησαν κατάγματα και οι υπόλοιποι εκδορές.

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη – Ένας νεκρός, τραυματίες και ζημιές-1

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια. Ακολούθησαν δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις 3,7 και 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 9.27 και στις 9.37 π.μ. αντίστοιχα. Το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο εκτίμησε την ένταση του σεισμού στα 6,5 ρίχτερ. 

Από τον σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια στο Αρκαλοχώρι, ενώ η Πυροσβεστική έχει λάβει αναφορές για ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, ζημιές σημειώθηκαν σε παλιά κτίρια και σε εκκλησίες.

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη – Ένας νεκρός, τραυματίες και ζημιές-2
Πηγή φωτ.:ekriti.gr

 

Για ζημιές έκανε λόγο και ο δήμαρχος Αρχανών Εμ. Κοκοσάλης. «Είναι δύσκολα τα πράγματα, έχουμε ζημιές ιδίως σε παλια κτίρια. Ήρθε ο σεισμός να αποτελειώσει ό,τι είχε απομείνει από τους προηγούμενους» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως υπάρχουν προβλήματα σε έργα υποδομής, στο δίκτυο ύδρευσης, στο οδικό δίκτυο όπου υπάρχουν καταπτώσεις σε δρόμους. Σημείωσε ακόμη ότι κλιμάκια του δήμου ελέγχουν τα δημόσια κτίρια προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάστασή τους.

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη – Ένας νεκρός, τραυματίες και ζημιές-3
Πηγή φωτ.: Cretapost

 

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός σημείωσε πως δεν έχει λάβει αναφορές για σωματικές βλάβες. «Ήταν ισχυρός σεισμός και έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Εκκενώσαμε τα σχολεία και μελετάμε το φαινόμενο» πρόσθεσε.

Στην Κρήτη μεταβαίνει, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News