Κοινωνία Παρασκευή 8/10/2021, 13:34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων – Στα 3,5 εκατ. οι διαφυγόντες δασμοί

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων – Στα 3,5 εκατ. οι διαφυγόντες δασμοί

Εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας παρασκεύαζαν και διακινούσαν λαθραία καπνικά προϊόντα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, σε αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Εύβοια εντοπίστηκε παράνομο εργαστήριο καπνικών προϊόντων όπου συνελήφθησαν 11 άτομα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα και συγκεκριμένα για λαθρεμπορία βιομηχανοποιημένων καπνών. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα πέντε άτομα τα οποία αναζητούνται.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει και ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2018 και δραστηριοποιούνταν σε διεθνικό επίπεδο στην παρασκευή τσιγάρων με επιγραφές διάφορων επώνυμων εταιρειών. Είχαν μισθώσει μάλιστα χώρο 1.200 τ.μ., όπου δημιούργησαν πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, υπό στοιχεία ανύπαρκτης επιχείρησης, στην οποία διαχειριστής ήταν ένας από τους αναζητούμενους.

Από την έρευνα στο παράνομο εργαστήριο, βρέθηκε κατάλληλα εξοπλισμένη γραμμή μηχανημάτων για την παραγωγή τσιγάρων και την τυποποίηση αυτών, κοιτώνες για τους εργάτες καθώς και αποθηκευτικός χώρος για τις πρώτες ύλες και τα τσιγάρα που παρήγαγαν.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παρασκευής – συσκευασίας τσιγάρων,
  • 2.400.000 τσιγάρα,
  • 14 τόνοι επεξεργασμένου καπνού,
  • πλήθος υλικών (χάρτινα περιτυλίγματα, ρολά αλουμινόχαρτου, διάφανη ταινία – ζελατίνα, χάρτινες ταινίες χρώματος λευκό και πορτοκαλί) που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πακέτων τσιγάρων,
  • μεταλλική δεξαμενή για την ανάδευση καπνού,
  • ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, 3 φορτηγά και 3 αυτοκίνητα.

Χαρακτηριστικό της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι εξειδικεύονταν στην παραγωγή τσιγάρων τύπου «slim», τα οποία λόγω του μεγέθους τους απαιτούν ειδικευμένες γνώσεις για την παραγωγή τους. Επιπλέον, για να μην γίνεται αντιληπτή η δραστηριότητά τους, «προσλαμβάνονταν» χειριστές μηχανημάτων από το εξωτερικό, στους οποίους απαγορευόταν να προαυλίζονται και να έχουν κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ μόνο οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από τα ευρήματα ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News