Κοινωνία Κυριακή 12/09/2021, 08:30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφτασε η ώρα της επιστροφής στα θρανία – Πώς ανοίγουν τα σχολεία

Έφτασε η ώρα της επιστροφής στα θρανία – Πώς ανοίγουν τα σχολεία

Ξεκούραστοι από τις διακοπές, αλλά και έχοντας βιώσει πέρυσι πολλούς μήνες τηλεκπαίδευσης μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν αύριο, 13 Σεπτεμβρίου στα θρανία με νέα πρωτόκολλα. Πρωταρχικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, όπως επισημαίνει σε κάθε τόνο το υπουργείο Παιδείας. Έτσι οι βεβαιώσεις εμβολιασμού ή νόσησης, οι εντατικοί εργαστηριακοί ή αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι, οι μάσκες και οι αποστάσεις θα είναι στο καθημερινό πρόγραμμα. 

Οι μαθητές θα προσέλθουν αύριο στις σχολικές μονάδες στις 8.15′ και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, που θα περιλαμβάνει οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του COVID-19, την ορθή χρήση της μάσκας, την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος, τη διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο και τη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.

Μαθητές 12 ετών και άνω, όπως βεβαίως και εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού τεστ. Για τους ανεμβολίαστους μαθητές είναι υποχρεωτικό το self test δύο φορές την εβδομάδα ((Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς απαιτείται εργαστηριακό τεστ με το κόστος να βαρύνει τους ίδιους.  

Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας πριν το σχολείο.

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής:

*Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων

-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

*Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News