Κοινωνία Πέμπτη 24/06/2021, 08:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλ. Μόσιαλος: Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη

AP Photo

«Καμπανάκι» για τη μετάλλαξη Δέλτα που – όπως επισημαίνει – μεταδίδεται πιο εύκολα στους πληθυσμούς των μη εμβολιασμένων, κρούει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE). Όπως σημειώνει, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

«Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη. Επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων συμπατριωτών μας, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook.

Παραθέτει παράλληλα στην ανάρτησή του έναν πίνακα στον οποίο φαίνεται η επίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα στη Μεγάλη Βρετανία. «Έχουμε πλέον περισσότερες νέες λοιμώξεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της δυτικής (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία) αλλά και της ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία με 144 εκατ κατοίκους έναντι 67 εκατ στη Μεγάλη Βρετανία). Αλλά υπάρχει μια ποιοτική διαφορά. Ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων είναι μικρότερος στη Μεγάλη Βρετανία. Και ο αριθμός αυτός αντανακλά την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Astra Zeneca» τονιζει.

il-mosialos-i-metallaxi-delta-tha-epikratisei-toys-epomenoys-mines-se-olo-ton-planiti0

Όπως εξηγεί ο κ. Μόσιαλος, ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία γιατί η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους πληθυσμούς και στις κοινότητες των μη εμβολιασμένων, αλλά και γιατί τα εμβόλια της Pfizer και της Astra Zeneca ενώ ήταν 100% αποτελεσματικά απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη, που επικρατεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας, όσον αφορά στην αποτροπή νοσηλειών και βαριών περιπτώσεων, τώρα είναι λίγο λιγότερο αποτελεσματικά: 96% και 92% αντίστοιχα. 

Money Review