Κοινωνία Κυριακή 30/05/2021, 21:46
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19: Θεσπίζεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19: Θεσπίζεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεσπίζει το περιεχόμενο και τη διαδικασία έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19.

Στην πράξη νομοθετικού περιοχομένου, την οποία υπογράφουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρεται ότι θεσπίζεται Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, με σκοπό τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων – κατόχων του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού
προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα της τελευταίας δοκιμασίας ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test), ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, κατά περίπτωση. Επίσης, θα περιέχονται ατομικά στοιχεία όπως όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, είδος εμβολίου, ημερομηνία εμβολιασμού (συγκεκριμένα της τελευταίας ληφθείσας δόσης).

Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 εκδίδεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και κρυπτογραφική ψηφιακή υπογραφή, με βάση την οποία ελέγχεται η εγκυρότητά του. Για την είσοδο στην πλατφόρμα απαιτείται αυθεντικοποίηση του φυσικού προσώπου – χρήστη με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Το ανωτέρω Πιστοποιητικό μπορεί να χορηγείται και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης των Πολιτών (ΚΕΠ). 

Ολη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου εδώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News