Κοινωνία Τρίτη 15/06/2021, 22:18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς οδηγήθηκε η Επιτροπή στην απόφαση για την AstraZeneca

Πώς οδηγήθηκε η Επιτροπή στην απόφαση για την AstraZeneca

«Το σκεπτικό είναι το ίδιο, οι συνθήκες άλλαξαν», τόνισε το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, στην προσπάθεια του να εξηγήσει ποια ήταν τα κριτήρια που οδήγησαν στη σύσταση για αλλαγή των ηλικιακών ορίων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Το δια ταύτα αλλάζει γιατί οι συνθήκες αλλάζουν» είπε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και σημείωσε ότι δεν πρέπει «να μιλάμε για το εμβόλιο λες και είμαστε εν κενώ». Πρόσθεσε δε ότι «ζυγίζουμε τον κίνδυνο από την νόσο. Όταν κυκλοφορεί ο ιός, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Τώρα ο ιός κυκλοφορεί λιγότερο κι ο κίνδυνος μειώνεται».

Ερωτηθείς σχετικά με την προ μηνών απόφαση να δοθεί σε fast lane η δυνατότητα στο ηλικιακό τόξο 30-44 να κάνει το εμβόλιο της ΑΖ, ο καθηγητής υπερασπίστηκε την κίνηση, λέγοντας ότι «με την επιλογή που έγινε σώθηκαν ζωές. Αν δεν είχε γίνει ο εμβολιασμός θα είχαμε περισσότερους νεκρούς».

Και πρόσθεσε ότι «δεν είναι σωστό να συζητάμε για αυτό το θέμα χωρίς να κάνουμε στάθμιση».

Ερωτηθείς αν συνιστά σε όσους έχουν ήδη κάνει την 1η δόση με AstraZeneca να κάνουν και την 2η, ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «εφόσον δεν έχεις εμφανίσει θρομβώσεις, η πιθανότητα να εμφανίσεις με την 2η δόση είναι ελάχιστη, θα κάνω έναν νεολογισμό και θα πω “ελαχιστοτατότατη”», είπε, καλώντας τους πάντες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό της 2ης δόσης με το ίδιο σκεύασμα.

Κληθείς να σχολιάσει την δυνατότητα της μίξης των εμβολίων, είπε ότι «η 2η δόση με άλλο εμβόλιο δεν συνιστάται και δεν γίνεται και τεχνικά, διότι δεν έχουμε τα επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα ενός μεικτού σχήματος» και πρόσθεσε: «Πάμε προς θετική κατεύθυνση, δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News