Κοινωνία Δευτέρα 14/06/2021, 18:11
ΕΜΒΟΛΙΑ

AstraZeneca: Αυτή είναι η νέα σύσταση της ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Αφορά τους πολίτες που είναι κάτω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη

AstraZeneca: Αυτή είναι η νέα σύσταση της ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Οι πολίτες κάτω των 60 ετών θα ήταν καλό να αποφύγουν τον εμβολιασμό με AstraZeneca προκειμένου να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τη σπάνια περίπτωση μιας θρόμβωσης. Πρόκειται για τη νέα σύσταση της ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όπως έγινε γνωστή σήμερα το απόγευμα.

Το σκεπτικό της Επιτροπής είναι ότι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας δίνει την πολυτέλεια να δοθεί και στους κάτω των 60 ετών η δυνατότητα να επιλέξουν ένα άλλο εμβόλιο, δεδομένου ότι το AstraZeneca εμφανίζει περισσότερα περιστατικά θρομβώσεων, αν και σπάνια.

Στις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες του μετέδωσε νωρίτερα το Money Review, προέβη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου, για όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας, η σύσταση θα είναι να κάνουν με το ίδιο σκεύασμα και τη δεύτερη, από τη στιγμή που όπως τόνισε είναι εξαιρετικά σπάνιες οι θρομβώσεις στη δεύτερη δόση. Ωστόσο, όπως σημείωσε, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση, η σύσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και να προτιμηθεί ένα άλλο εμβόλιο.

Η επιδιομολογική εικόνα της χώρας, η οποία βρίσκεται σε μέτρια έως χαμηλά ποσοστά διασποράς, είναι ο λόγος για την επικαιροποίηση των ηλικιακών ορίων για τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα. 

Όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους όποιος έχει προγραμματίσει εμβολιασμό για την πρώτη δόση του AstraZeneca θα λάβει ενημερωτικό sms με τη σύσταση.

Υπογράμμισε πάντως ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca επιτρέπεται, δεν υπάρχει απαγόρευση. Ενημέρωσε δε ότι όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης θα γίνει κανονικά. Το εμβόλιο της Αstrazeneca χορηγείται στην Ελλάδα σε ηλικίες άνω των 30 ετών.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε από την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-24 για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως «ο στόχος για το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News