Κοινωνία Τρίτη 27/04/2021, 15:28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με επενδυτικές απάτες – Πώς προσέγγιζαν τα θύματα

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με επενδυτικές απάτες – Πώς προσέγγιζαν τα θύματα

Δικογραφία εις βάρος τριών προσώπων, τα οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν απάτες με το πρόσχημα της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, σχηματίσθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

Οι κατηγορούμενοι προσέγγιζαν τα υποψήφια θύματα χρησιμοποιώντας απατηλές μεθόδους επιθετικής διάθεσης χρηματοπιστωτικών μέσων (marketing), τόσο τηλεφωνικά όσο και μέσω του διαδικτύου. 

Στο πλαίσιο της έρευνας εξιχνιάστηκαν έντεκα υποθέσεις με το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος να ανέρχεται στα 460.000 ευρώ. 

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες, που περιήλθαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. 

Ακολούθησε εξειδικευμένη και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακρίβωση της εμπλοκής των κατηγορουμένων στην εγκληματική δραστηριότητα και τον εντοπισμό των χώρων – γραφείων που χρησιμοποιούσαν για τη δράση τους.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi):

 • είχαν συστήσει από το 2019 εταιρεία με αντικείμενο «συμβουλευτικές υπηρεσίες μάρκετινγκ», πλην όμως ουδέποτε είχαν λάβει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παροχή επενδυτικών δραστηριοτήτων, 
 • προσποιούνταν εξειδικευμένους χρηματοοικονομικούς και επενδυτικούς συμβούλους για λογαριασμό χρηματιστηριακής εταιρείας με έδρα στην  αλλοδαπή, 
 • προσέγγιζαν ανυποψίαστα θύματα αρχικά τηλεφωνικά και ακολούθως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,
 • αφού κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους, αποσπούσαν χρηματικά ποσά ως επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια που θα τους απέφεραν υψηλά ποσοστά απόδοσης, τα οποία ωστόσο δεν είχαν πραγματικό αντίκρισμα,
 • δήλωναν ψευδή – ανύπαρκτη έδρα της επιχείρησης σε περιοχή των Αθηνών για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στη δράση τους, 
 • λειτουργούσαν τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο μετέφεραν τακτικά σε διαφορετικές διευθύνσεις εντός της Αττικής, ώστε να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις Αρχές. 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην εταιρία, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7 κινητά τηλέφωνα, 2 σκληροί δίσκοι, φορητή μονάδα αποθήκευσης, καθώς και πλήθος εγγράφων και παραστατικών που σχετίζονται με την υπόθεση.

Επιπλέον, από κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που συνέδραμε την έρευνα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (52.500) ευρώ.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενημερώνει τους πολίτες – ενδιαφερόμενους επενδυτές και προτείνει τα ακόλουθα: 

 • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπουν διαφημίσεις για επενδυτικά προϊόντα στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται γρήγορες και υψηλές αποδόσεις. 
 • Να είναι επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες.
 • Να είναι επιφυλακτικοί όταν τους υπόσχονται ασφαλείς επενδύσεις, εγγυημένες αποδόσεις και μεγάλα κέρδη.
 • Να αναζητούν πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που τους προσεγγίζουν καθώς και εάν διαθέτουν φυσική έδρα, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ..
 • Να μην επενδύουν τα χρήματά τους σε υπηρεσίες χωρίς να είναι απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.
 • Να αιτούνται τους όρους και προϋποθέσεις, πριν πραγματοποιήσουν κάποια συναλλαγή.
 • Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, να διατηρούν επιφυλάξεις γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική.
 • Εάν έχουν πέσει θύμα απάτης στο παρελθόν, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι δράστες είναι πιθανό να τους προσεγγίσουν ξανά ή να διαθέσουν τα στοιχεία τους σε έτερους εγκληματίες.
 • Να απευθύνονται στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθούν ότι έπεσαν θύμα απάτης.
 • Να ενημερώνονται σχετικά με τις εταιρείες που θέλουν να συνεργαστούν/επενδύσουν, αναφορικά με την ύπαρξη και το καθεστώς αδειοδότησής τους μέσω:
  της ιστοσελίδας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ειδικά μέσω των προειδοποιήσεων για το Επενδυτικό Κοινό http://www.hcmc.gr/el_GR/web/portal/warninghcmc ή 
 • των αντίστοιχων εποπτικών αρχών άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]  
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής ΑστυνομίαςΜέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News