Κοινωνία Δευτέρα 26/04/2021, 18:28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλια: Από Μ. Πέμπτη τα ραντεβού 40 – 44 ετών, από Μ. Σάββατο οι ηλικίες 45 – 49

Ποια εμβόλια θα κάνουν

Εμβόλια: Από Μ. Πέμπτη τα ραντεβού 40 – 44 ετών, από Μ. Σάββατο οι ηλικίες 45 – 49

Από τη Μεγάλη Πέμπτη θα ξεκινήσουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των ηλικιών 40 έως 44 ετών, ο οποίος θα αφορά αποκλειστικά το εμβόλιο της AstraZeneca.

Την ίδια ώρα, από το Μεγάλο Σάββατο ξεκινούν τα τηλεφωνικά ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45 – 49, η οποία όμως θα έχει πρόσβαση και στα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια (σ.σ. Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca).

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, Μεγάλη Τρίτη, ανοίγει και η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30 – 39, αποκλειστικά για τα εμβόλια της AstraZeneca. Μάλιστα, λόγω του υψηλού αποθέματος των βρετανικών σκευασμάτων, οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν από τη Μεγάλη Τετάρτη.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε την άρση των περιορισμών και την έναρξη της διάθεσής του στην Ελλάδα από τις 5 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της J&J είναι μονοδοσικό, δηλαδή απαιτείται μία δόση για την εξασφάλιση της ανοσίας.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έκανε λόγο για επιτάχυνση των εμβολιασμών το Μάιο.

Εξήγησε δε, ότι εφόσον κάποιος το επιθυμεί, θα μπορεί να λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, αντί για τις τυπικές 12 εβδομάδες μετά την 1η δόση, στις οκτώ εβδομάδες. Εν ολίγοις, θα έχει το δικαίωμα μικρότερης αναμονής μεταξύ των δύο δόσεων. 

Τι ισχύει με τις εγκυμονούσες

Από την πλευρά της, ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό όσων γυναικών είναι έγκυες ή θέλουν να μείνουν έγκυες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, διαβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός με τα εμβόλια mRNA (σ.σ. Pfizer, Moderna) είναι ασφαλής κατά 100%, ενώ ο εμβολιασμός με τα ιικά εμβόλια, όπως αυτά της AstraZeneca και της J&J, είναι ασφαλής κατά 99,9%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News