Κόσμος Δευτέρα 26/04/2021, 14:48
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ε.Ε μηνύει την AstraZeneca για την καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων

Η Ε.Ε μηνύει την AstraZeneca για την καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει εκκινήσει νομική διαδικασία κατά της AstraZeneca για αθέτηση συμβολαίου στην προμήθεια των εμβολίων κατά της Covid-19 και για την αδυναμία της να έχει ένα «αξιόπιστο» σχέδιο ώστε να διασφαλίσει έγκαιρες παραδόσεις. Εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε πως την απόφαση για προσφυγή στη Δικαιοσύνη στηρίζουν και τα 27 κράτη- μέλη. 

Με τον τρόπο αυτό κορυφώνεται η διαμάχη της Ένωσης με την φαρμακευτική η οποία στο πρώτο τρίμηνο του έτους παρέδωσε περίπου το 1/3 των δόσεων, που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες είχε δεσμευθεί να προμηθεύσει. Η ίδια η εταιρεία απαντά ότι είχε απλά δεσμευθεί να ανταποκριθεί στο «μέγιστο των δυνατοτήτων της» και ότι το συμβόλαιο δεν περιελάμβανε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις. 

Προ ημερών έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει τη ρήτρα παραλαβής 100 εκατ. επιπλέον δόσεων, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο γιατην παράδοση 300 εκατ. δόσεων εντός του 2021.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, μάλιστα, οι Βρυξέλλες βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τις Pfizer – BioNTech για την αγορά 1,8 δισ. δόσεων την περίοδο 2022 – 2023.

Η κόντρα και οι έρευνες για τις θρομβώσεις 

Η δημόσια αντιπαράθεση των δύο πλευρών είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν φωνές που θεωρούσαν ότι οι αποφάσεις για περιορισμό της χορήγησής του σε συγκεκριμένες ηλιακές ομάδες, ακόμη και το πάγωμα της χορήγησής του για ένα διάστημα, από κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχε και πολιτικά κίνητρα. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση ήταν να υπάρξει σύγχυση και δυσπιστία στους πολίτες. 

Αρχικά κάποιες χώρες όπως η Γερμανία είχαν αποφασίσει να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους έως 65 ετών, επικαλούμενες το γεγονός ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά στους ηλικιωμένους. Το παράδειγμα αυτό είχε ακολουθήσει και η Ελλάδα.

Στη συνέχεια όταν ήρθαν στο φως τα περιστατικά θρομβώσεων, καθώς η πλειονότητά τους αφορούσε νεότερες ηλικίες και δη γυναίκες, οι περιορισμοί μπήκαν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Στη Γερμανία το εμβόλιο δεν χορηγείται σε ηλικίας κάτω των 60 ετών. Στην Ελλάδα έχει αποφασιστεί να μην χορηγείται σε κάτω άτομα κάτω των 30 ετών- όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Βρετανία, η οποία έχει στηρίξει πολύ μεγάλο μέρος του ταχύτατου εμβολιαστικού προγράμματός της στο συγκεκριμένο εμβόλιο. 

Το μπέρδεμα σε ένα tweet 

Ένας χρήστης του Twitter είχε πετύχει να δώσει όλη την εικόνα σε μία σύντομη ανάρτηση: 

Έγραψε χαρακτηριστικά:

«AstraZeneca- μία σύντομη ιστορία: 

– Είναι ασφαλές, αλλά μόνο ανθρώπους έως και 65 ετών
– Είναι ασφαλές για όλους 
– Είναι ασφαλές, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε τα περιστατικά θρομβώσεων
– Λάθος συναγερμός, είναι ασφαλές 
– Είναι ασφαλές, αλλά μόνο για ανθρώπους άνω των 55 ετών 

Δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει που μπερδευτήκαμε. Πήγαμε από το <65 στο >55». 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News