Κοινωνία Τετάρτη 7/04/2021, 15:32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κοντοζαμάνης για self test: O διαγωνισμός προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες

Επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες - Αύριο ξεκινά η διάθεση των δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία

Β. Κοντοζαμάνης για self test: O διαγωνισμός προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες

O διαγωνισμός για τα self test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για το θέμα που προέκυψε με τις παραδόσεις των τεστ στα φαρμακεία. 

«Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες» διευκρίνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η διάθεση των δωρεάν self test από τα φαρμακεία θα ξεκινήσει από αύριο. «Το self test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης – ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό. Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανέφερε πως οι παραδοσεις των τεστ συγκεκριμένης εταιρείας στα φαρμακεία προκάλεσαν «μεγάλη αναστάτωση» καθώς ήταν σε πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self test.

«Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών. Λόγω των παραλείψεων αυτών οι πολίτες ταλαιπωρούνται με μεγάλο χρόνο αναμονής αφού οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να ετοιμάζουν τις ατομικές συσκευασίες για τον καθένα.

«Όπως πληροφορηθήκαμε το πρόβλημα αφορά μόνο στην συγκριμένη εταιρεία και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα. Απαιτούμε από την Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι τα tests των επομένων διαγωνισμών να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες. Οι φαρμακοποιοί έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν και να προσφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος και το έχουν αποδείξει από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας. Δεν είναι όμως δυνατόν να επιφορτίζονται και με την αντιμετώπιση τέτοιων αστοχιών και παραλείψεων» επισήμανε ο ΠΦΣ.

Σε δηλώσεις για το θέμα των self test ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός τόνισε πως «η ιστορία με τα self test είναι αμφίβολης αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας σε αυτή τη φάση και υπάρχει κι ένα διαχειριστικό μπάχαλο, διότι δεν έχει προετοιμαστεί ούτε το σύστημα των φαρμακείων». «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κατανόηση στην ενημέρωση και στην διαχείριση αυτής της νέας υποτιθέμενη στρατηγικής της κυβέρνησης που νομίζουμε ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της πανδημίας» πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS