Κοινωνία Τετάρτη 17/03/2021, 11:53
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Μεγάλες πιέσεις στο ΕΣΥ – Προς ενίσχυση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα

Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Υγείας το απόγευμα

Μεγάλες πιέσεις στο ΕΣΥ – Προς ενίσχυση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα

Ανακοινώσεις για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αποσυμπίεση του ΕΣΥ θα κάνει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατέγραψαν νέα αύξηση με τον αριθμό τους να φθάνει στους 605 από 564 , σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο αριθμός αυτός συνιστά νέο ρεκόρ για το 2021 και βρίσκεται πολύ κοντά στους 622 ασθενείς, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας και καταγράφηκε στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην κρατική τηλεόραση η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας, το οποίο όμως – όπως είπε – αντέχει και θα αντέξει. Αναφερόμενη στην αύξηση της θετικότητας σημείωσε πώς «μένει να δούμε αν είναι κάτι συγκυριακό λόγω τριημέροτ ή αν πρόκειται για κάτι άλλο που θα πρέπει μας προβληματίσει σε βάθος χρόνου».

Η κ. Πελώνη υπεραμύνθηκε των μέτρων περιορισμού λέγοντας πως παρά την κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία είναι προφανές πως χωρίς αυτά θα είχαμε σήμερα περισσότερους διασωληνωμένους ασθενείς και θανάτους. Επανέλαβε ακόμη πως αναζητούνται «βαλβίδες αποσυμπίεσης», κάποιοι πιο έξυπνοι τρόποι για την τήρηση των μέτρων και ένας ορίζοντας για σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων που «δεν μπορεί προφανώς να γίνει από την μια μέρα στην άλλη».

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλούν τα τελευταία δεδομένα από τους εργαστηριακούς ελέγχους του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων στα αστικά λύματα για το ιικό φορτίο του κορωνοϊού την περίοδο 8 έως 14 Μαρτίου. 

Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές. Η σύγκριση γίνεται με την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου και η αύξηση κυμαίνεται +41% στη Λάρισα έως και +1000% στα Χανιά. 

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτισκό σταθμό ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα ξεπεράσει τις 3.000 εντός της εβδομάδας. «Έχουμε πει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως να δούμε πάνω από 3.000 κρούσματα. Ο μέσος κινητός όρος είναι 2.500 με 2.600 (…) Αυτή την εβδομάδα και έως τις 25 Μαρτίου θα είμαστε σε ελαφριά, αλλά ανοδική πορεία» ανέφερε. Ερωτηθείς για τα σημερινά στοιχεία που δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη και «εκτίναξη» στην Κρήτη, παρατήρησε πως «τα λύματα είναι καλός δείκτης και μάλιστα προπορεύεται των κρουσμάτων κατά μια εβδομάδα, ίσως και παραπάνω».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News