Κοινωνία Παρασκευή 26/02/2021, 22:39
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ιδρύεται o Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Πειραιά

φωτ. Intimenews

Ιδρύεται o Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Πειραιά, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση των έργων και να περιοριστούν οι χρόνοι εκπόνησης μελετών, μέσω της αξιοποίησης εκ μέρους του Δήμου της ευελιξίας μιας ανώνυμης εταιρείας. Αναλυτικότερα, κσι σύμφωνα με τον Δήμο Πειραιά, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός περιορίζει στο ελάχιστο τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, επιλύοντας το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και υποστελέχωσης του Δήμου, χωρίς ωστόσο να υποκαθιστά αλλά να λειτουργεί υποστηρικτικά στο έργο των υπηρεσιών. Επίσης, η λειτουργία του θα διέπεται από πλήρη διαφάνεια, αφού για τη διαδικασία αναθέσεων θα ισχύει ο ίδιος νόμος 4412/16 που ισχύει και για τον Δήμο και όλες οι προγραμματικές συμβάσεις εκτός από την Οικονομική Επιτροπή θα συζητιούνται και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, με βάση οικονομικοτεχνική μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος και αξιοποιώντας τον σχετικό νόμο 4674/ 2020.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός είναι μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία με μόνο μέτοχο τον Δήμο Πειραιά και θα ξεκινήσει με ίδια κεφάλαια ενός εκατομμυρίου ευρώ (500.000 ευρώ το 2021 και 500.000 ευρώ το 2022).

Οι κύριοι άξονες δραστηριότητας του Αναπτυξιακού Οργανισμού:

1) Το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη κινητικότητα

2) Η τεχνική υποστήριξη

3) Η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις και η εξωστρέφεια

4) Η υγεία, η ποιότητα ζωής και η κοινωνική συνοχή

5) Η έξυπνη πόλη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός

6) Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η εκπαίδευση

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ίδρυσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού, λέγοντας ότι στον Δήμο και γενικότερα στην Αυτοδιοίκηση υπάρχει υποστελέχωση, καθώς δεν έγιναν νέες προσλήψεις τα τελευταία 10 χρόνια. Στη συνέχεια, ο κ. Μώραλης επεσήμανε:

«Στόχος μας με την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι να απορροφήσουμε σημαντικά κονδύλια από την ΟΧΕ και το ΕΣΠΑ και να υλοποιήσουμε το έργο για το οποίο έχουμε δεσμευτεί στον Πειραϊκό λαό. Σκοπός μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε τη λειτουργία του Δήμου ή των υπηρεσιών, αλλά αυτά που δεν μπορεί ή μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμα ο Δήμος, να γίνονται μέσω προγραμματικών συμφωνιών σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι επιλογή μας να αξιοποιούμε τα εργαλεία που προσφέρει η εκάστοτε κεντρική διοίκηση για να επιτελέσουμε το έργο μας, να προχωρήσουμε σε αναπλάσεις, δράσεις επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία νέων σχολείων, σε έργα κοινωνικού σκοπού και σε μια σειρά πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της πόλης μας. Ο Δήμος Πειραιά με τα σημερινά δεδομένα και το υπάρχον δυναμικό, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να απορροφήσει τα 200.000.000 ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει από την ΟΧΕ ή το ΕΣΠΑ για τα οποία μάλιστα υπάρχουν προθεσμίες. Επίσης, δεν μπορεί να περιμένει ο Δήμος Πειραιά πότε θα επιτρέψει η εκάστοτε κυβέρνηση την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Υποχρέωση όλων μας – γιατί στους πολίτες του Πειραιά λογοδοτούμε – είναι να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε υποσχεθεί και θεωρώ πως ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα συμβάλλει καταλυτικά σε αυτή την κατεύθυνση».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News