Κοινωνία Πέμπτη 11/02/2021, 09:36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήδεια: Η μυθική γυναίκα που έδωσε το όνομά της στην επερχόμενη κακοκαιρία

Μήδεια: Η μυθική γυναίκα που έδωσε το όνομά της στην επερχόμενη κακοκαιρία

Το Σάββατο (13/2) που πλησιάζει αναμένεται να «σαρώσει» την Ελλάδα μία νέα κακοκαιρία, στην οποία δόθηκε το όνομα Μήδεια. Η κακοκαιρία “Μήδεια” έρχεται, λοιπόν, φέρνοντας χαμηλές θερμοκρασίες, παγετό και χιονοπτώσεις, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Λίγα λόγια για τη Μήδεια…

Η Μήδεια είναι η δεύτερη σωζόμενη τραγωδία ενός εκ των τριών μεγάλων αρχαίων Ελλήνων τραγωδών, του Ευρυπίδη. Για τη συγκεκριμένη τραγωδία ο Ευρυπίδης έλαβε την τρίτη και τελευταία θέση, καθώς τις δύο πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι εξής: ο γιος του Αισχύλου, Ευφορίων βγήκε πρώτος και ο Σοφοκλής βγήκε δεύτερος.

Η τραγωδία διδάχθηκε το 431 π.Χ. και την τετραλογία της Μήδειας συνόδευαν οι τραγωδίες Φιλοκτήτης, Δίκτυς και το σατυρικό δράμα Θερισταί. Δυστυχώς, τα τρία τελευταία δράματα δεν έχουν διασωθεί ολόκληρα.

Η Μήδεια ως μυθολογικό πρόσωπο

Αν και η Μήδεια του Ευριπίδη απέκτησε μεγάλη υστεροφημία και έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, υπήρξε αντικείμενο τραγωδιών τόσο του Σοφοκλή όσο και του Αισχύλου. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες τραγωδίες δεν έχουν σωθεί. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση των ίδιων μυθολογικών προσώπων, αλλά και μύθων γενικότερα, από διαφορετικούς τραγωδούς ήταν κάτι σύνηθες.

Η Μήδεια ήταν η κόρη του βασιλιά της Κολχίδας, Αιήτη, αλλά για τη μητέρα της δεν είμαστε σίγουροι. Άλλοτε μητέρα θεωρείται η Ωκεανίδα Ιδυία και άλλοτε η Εκάτη, με αποτέλεσμα να αλλάζει η συγγένειά της με την Κίρκη, η οποία θεωρείται αδελφή ή θεία της. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως η Κίρκη της έμαθε την τέχνη της μαγείας, την οποία φαίνεται ότι χρησιμοποίησε κατά κόρον στην διάρκεια του μύθου.

Σύμφωνα με το μύθο, όπως έχει παραδοθεί από τον Ευρυπίδη, όταν ο Ιάσονας, που ήταν αρχηγός της Αργοναυτικής εκστρατείας, έφτασε στην Κολχίδα, η Μήδεια τον ερωτεύτηκε. Έτσι, η Μήδεια αξιοποίησε όλα τα μέσα της τέχνης της, με σκοπό να αποκτήσει ο Ιάσωνας το Χρυσόμαλλο δέρας. Στη συνέχεια προκειμένου να αργοπορήσει τον Αιήτη, ο οποίος τους καταδίωκε, τεμάχισε τον αδελφό της, Άψυρτο, και σκόρπισε στη θάλασσα τα μέλη του. Ο Αιήτης, τότε, εγκατέλειψε την καταδίωξη της κόρης του, Μήδειας, και του Ιάσονα, και επιδόθηκε στην περισυλλογή των μελών του σφαγμένου παιδιού του.

Διαβάστε περισσότερα στο neolaia.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News