Κοινωνία Πέμπτη 4/07/2024, 16:04
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα: Μόνο ένας στους δέκα είναι ευχαριστημένος από την ζωή του στην Ελλάδα

Έρευνα: Μόνο ένας στους δέκα είναι ευχαριστημένος από την ζωή του στην Ελλάδα

Μόνο ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνει ότι ζει ευτυχισμένος τη ζωή που θα ήθελε, σύμφωνα με δημοσκόπηση του διεθνούς δικτύου ανεξάρτητων εταιρειών ερευνών IRIS, η οποία στην Ελλάδα διενεργήθηκε από τη Focus Bari. 

Ειδικότερα, προκύπτει ότι μόλις το 9% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε πως η καθημερινή του ζωή είναι πολύ κοντά στις επιδιώξεις του. Ένα 40% δήλωσε ότι δεν είναι και τόσο κοντά, ενώ το υπολειπόμενο 42% είπε ότι είναι πολύ μακριά από τις επιδιώξεις του. 

Όπως προκύπτει από τη διεθνή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε συνολικά σε 17 χώρες, τα ποσοστά της ικανοποίησης από τη ζωή είναι παντού χαμηλά, όμως η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση πριν την Τουρκία και τη Βουλγαρία (αμφότερες 8%). Στον αντίποδα βρίσκονται η Μαλαισία (29% ευχαριστημένο από την καθημερινότητα), το Μεξικό, το Περού και η Κολομβία (28%) και ο Καναδάς (25%). Σε κάθε περίπτωση, η αναλογία των «ευτυχισμένων» πολιτών ποικίλει από χώρα σε χώρα, χωρίς αυτό να συνδέεται απαραίτητα με το βιοτικό / οικονομικό της επίπεδο.

Έρευνα: Μόνο ένας στους δέκα είναι ευχαριστημένος από την ζωή του στην Ελλάδα-1

Πάντως, κοινή επιδίωξη των λαών όλων των χωρών είναι μια καλύτερη καθημερινότητα κι ένα ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο. Στην Ελλάδα μάλιστα η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι με διαφορά (62%) η νούμερο 1 επιδίωξη, ενώ ακολουθούν οι προσωπικοί στόχοι/αυτοβελτίωση και η αποτελεσματικότερη διοίκηση/κεντρική εξουσία (31% αμφότερα).

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, τρεις στους πέντε Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους πολίτες της παρά στη διεθνή της επιρροή, το οποίο φαίνεται να ισχύει συνολικά σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν.

Επτά στους δέκα Έλληνες αισθάνονται ότι σαν λαός δεν έχουμε κοινό όνειρο, ενώ ένας στους τέσσερις (25%) έχει μια έντονη επιθυμία είναι να νιώσει «ξανά περήφανος για την χώρα του». Από τις υπόλοιπες χώρες προκύπτει ότι κατά μέσον όρο πάνω από ένας στους δύο δηλώνει ότι έχει «κοινό όνειρο». Ωστόσο, εμφανίζονται σημαντικές διαφορές ανάλογα με την κουλτούρα της κάθε χώρας.

Έρευνα: Μόνο ένας στους δέκα είναι ευχαριστημένος από την ζωή του στην Ελλάδα-2

Σημειώνεται πως μόλις το 4% των Ελλήνων δηλώνει ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ κοντά στη χώρα των ονείρων του. Απεναντίας η πλειονότητα, ένα 56%, δηλώνει ότι απέχει πολύ, ενώ το 40% τα βλέπει πιο «χλιαρά» τα πράγματα. Πρόκειται επίσης για μια διεθνή τάση με λίγες εξαιρέσεις.

Ως αποτέλεσμα, κατά μέσον όρο, σχεδόν ένας στους δύο πολίτες του κόσμου θα μετακόμιζε σε μια άλλη χώρα, αλλά στην Ελλάδα η αναλογία φτάνει υψηλότερα. Ειδικότερα έξι στους δέκα Έλληνες θα ήθελαν, αν μπορούσαν, να ζουν σε μια άλλη χώρα, κατά προτίμηση στην Ελβετία (10%), στις ΗΠΑ (8%), στην Ιταλία (7%) και άλλες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Λιγότερες μέρες δουλειάς θέλουν οι μισοί Έλληνες

Περισσότερο ελεύθερο χρόνο θέλουν οι Έλληνες – Οι πιο δυσαρεστημένοι στην Ε.Ε.

Έρευνα: Πόσα κερδίζουν οι CEOs των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News