Κοινωνία Τετάρτη 24/04/2024, 16:52
ΕΡΕΥΝΑ GPO

Αυξημένη δυσαρέσκεια πολιτών και ιατρικής κοινότητας στα ζητήματα υγείας

Αυξημένη δυσαρέσκεια πολιτών και ιατρικής κοινότητας στα ζητήματα υγείας

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών και της ιατρικής κοινότητας αποτυπώνεται σε μεγάλη έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO.

Στην έρευνα παρουσιάζονται στοιχεία της φετινής συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή έρευνα που διενήργησε η ίδια εταιρεία για λογαριασμό του ΠΙΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας που εμφανίζει αυξημένα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών είναι ο προσωπικός γιατρός και η πρόληψη.

Η έρευνα διενεργήθηκε τον προηγούμενο μήνα σε 1.108 άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών που κατοικούν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, όπως επίσης σε 720 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται ομοίως σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Από τις απαντήσεις στο σχετικό ερωτηματολόγιο προέκυψαν ως βασικά συμπεράσματα:

Συνολική αξιολόγηση

 • Το 45,1% των ερωτηθέντων από το γενικό κοινό δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες Υγείας ούτε στο δημόσιο, ούτε στο ιδιωτικό σύστημα Υγείας (το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,2%). Ικανοποιημένο δηλώνει το 28,7% των πολιτών.
 • Το 48,3% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας στη χώρα μας (δημόσιο και ιδιωτικό), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 22,9%. Θετικά το αξιολογεί το 17,4%.

Γενικό κοινό

Το 56,9% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις παροχές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έναντι 34,7% πέρυσι.

 • Το 91,1% είναι ικανοποιημένο από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας.
 • Το 75,4% είναι δυσαρεστημένο από την οργάνωση στις δομές Υγείας.
 • Το 65,2% επιλέγει να επισκεφτεί ιδιωτικά ιατρεία κι όχι νοσοκομεία.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλαγές στα νομοθετήματα από τους γιατρούς

 • Θετικά σε ποσοστό 27,7% φέτος, έναντι 37,7% πέρυσι.
 • Απεναντίας αρνητικά αντιμετωπίζονται σε ποσοστό 50,4% φέτος, έναντι 34,9% πέρυσι.

Ζητήματα του δημόσιου συστήματος υγείας

 • Υπέρ του να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και να μη μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ τάσσονται το 78,5% του κοινού και το 90% των γιατρών.
 • Υπέρ της αύξησης των μισθών των γιατρών ΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου των μισθών που λαμβάνουν οι γιατροί στην ΕΕ τάσσεται το 82,8% των πολιτών και το 91,6% των γιατρών. 
 • Υπέρ της θέσπισης κινήτρων για τη στελέχωση των άγονων και νησιωτικών περιοχών τάσσεται το 97,3% των πολιτών και του 96,4% των γιατρών.
 • Υπέρ της διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου από τους γιατρούς ΕΣΥ τάσσεται το 44,6% των πολιτών.

Προσωπικός γιατρός / πρόληψη

Πρόκειται για τον τομέα που εμφανίζει αυξημένα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών. 

 • Η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό εμφανίζει αυξητική τάση. Το 73,5% των πολιτών (το ποσοστό αυτό δε συνάδει με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας) δηλώνει ότι έχει εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό και το 9,8% των μη εγγεγραμμένων προτίθεται να το κάνει. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στις ηλικίες άνω των 55 ετών.
 • Το 55% δηλώνει ικανοποιημένο από το θεσμό, ενώ μόνο 14,1% δηλώνει δυσαρεστημένο.
 • Το 43,1% έλαβε sms για μαστογραφία και την έκανε και 26% έλαβε sms, αλλά δεν το χρησιμοποίησε με κυριότερο λόγο την αμέλεια.

Στάση απέναντι στον ΠΙΣ

 • Το 32,4% των πολιτών έχει θετική άποψη για τις δραστηριότητες του ΠΙΣ, το 27,1% είναι ουδέτερο και το 14,6% έχει αρνητική άποψη. Οι υπόλοιποι δεν απάντησαν.
 • Θετική άποψη για τον ΠΙΣ έχει το 50,4% των γιατρών και αρνητική το 16,9%, ενώ το 68% αξιολογεί θετικά την εξυπηρέτησή του από τις υπηρεσίες του ΠΙΣ.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας είπε ότι «για πρώτη φορά, έχουμε θετική ανταπόκριση στον προσωπικό γιατρό και μπορούμε να αναμένουμε τη συγκρότηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα σε μία περίοδο συσσωρευμένων από δεκαετίες προβλημάτων, τα οποία απαιτούν αυξημένη χρηματοδότηση. Η αποδοχή από τους συμπολίτες μας των προτάσεων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το συμβουλευτικό μας έργο. Θερμή παράκληση όσες γυναίκες λαμβάνουν SMS για μαστογραφία να μην το αμελούν. Για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν γίνονται υπάρχει ένας αδιάγνωστος καρκίνος μαστού».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News