ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΕΦΙΜ

Τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: Οι επιπτώσεις στην ανατροφή των παιδιών

Τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: Οι επιπτώσεις στην ανατροφή των παιδιών

Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα παιδιά που μεγαλώνουν από ομόφυλα ζευγάρια και στα υπόλοιπα παιδιά ως προς τη συναισθηματική, γνωστική, κοινωνική και σεξουαλική τους ανάπτυξη, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα της σχετικής βιβλιογραφίας. Αυτό προκύπτει από την ανασκόπηση μιας σειράς εμπειρικών ερευνών και θέσεων ιατρικών οργανισμών γύρω από το ζήτημα, την οποία πραγματοποίησε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) ενόψει της ψήφισης του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Από τις έρευνες προκύπτει ότι η ανάπτυξη των παιδιών δεν επηρεάζεται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων τους, αλλά από την ποιότητα της σχέσης γονέων/παιδιού. Η ανατροφή τους, ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετωπίζουν οι θετοί γονείς τους και το οικογενειακό τους περιβάλλον είναι αντίστοιχα με αυτά των ετερόφυλων ζευγαριών.

Ειδικότερα, η Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιάτρων Παιδιού και Εφήβου (American Academy of Child and Adolescent Psychiatry) καταλήγει πως τα παιδιά με γονείς ομοφυλόφιλους άνδρες ή λεσβίες δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα παιδιά ως προς τη συναισθηματική τους ανάπτυξη και τη σχέση τους με συνομηλίκους τους και ενήλικες. Σε σημείωμα από το 2013 έγραφε πως οι έρευνες έχουν καταδείξει ότι τα παιδιά με γονείς ΛΟΑΤ+ σε σύγκριση με τα παιδιά ετερόφυλων γονέων:

  • δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν ΛΟΑΤ+ προσανατολισμό,
  • δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κακοποιηθούν σεξουαλικά,
  • δεν αντιλαμβάνονται την ταυτότητα φύλου με διαφορετικό τρόπο, και
  • δεν συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο ως άνδρες ή γυναίκες (gender role behavior).

Επίσης, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics) συμπεραίνει πως, βάσει ερευνητικών δεδομένων που ξεπερνούν τα 30 έτη, τα παιδιά που μεγαλώνουν από ομοφυλόφιλους άνδρες και λεσβίες επιδεικνύουν ανθεκτικότητα όσον αφορά την κοινωνική, ψυχολογική και σεξουαλική τους υγεία, παρά τις οικονομικές και νομικές ανισότητες και τον κοινωνικό στιγματισμό που μερικές φορές αντιμετωπίζουν.

Τέλος, σύμφωνα με την ανάλυση 79 μελετών από το Πανεπιστήμιο Cornell, τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών δεν βλάπτονται από το γεγονός ότι οι γονείς τους είναι του ίδιου φύλου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με 75 από τις 79 μελέτες (ποσοστό 95%) τα παιδιά ομόφυλων γονέων δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα παιδιά, ενώ στις υπόλοιπες 4 (ποσοστό 5%) καταγράφονται ορισμένες αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά  ομόφυλων ζευγαριών.

Συνολικά, οι μεγαλύτεροι ιατρικοί οργανισμοί του κόσμου συνιστούν τη νομιμοποίηση της τεκνοθεσίας, καθώς αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα της πλειονότητας των σχετικών μελετών.

Προβλήματα

Όπως προκύπτει από τις έρευνες που επεξεργάστηκε το ΚΕΦΙΜ, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με ομόφυλους γονείς είναι εξίσου χαρούμενα και υγιή με τα παιδιά οικογενειών με ετερόφυλους γονείς και μπορούν να αναζητήσουν ως πρότυπα συμπεριφοράς φύλου άλλους ενήλικες του κοινωνικού τους κύκλου, όπως για παράδειγμα οικογενειακούς φίλους ή δασκάλους.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις, στις οποίες τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Κάποιοι μπορεί να τους φερθούν άσχημα ή μπορεί να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, σύμφωνα με μελέτες. Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά είναι αντίστοιχα με αυτά που αντιμετωπίζουν άλλα παιδιά, όπως τα παιδιά μεταναστών και μονογονεϊκών οικογενειών.

Το σημαντικότερο είναι ότι τα παιδιά αυτά εξακολουθούν να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, δεν μειώνεται δηλαδή η αυτοεκτίμησή τους, ακόμα και όταν το κοινωνικό τους περιβάλλον είναι εχθρικό, βάσει της ανασκόπησης του ΚΕΦΙΜ. Όπως ισχύει γενικά με την τεκνοθεσία, τα παιδιά προσαρμόζονται ακόμα ευκολότερα όταν η τεκνοθεσία πραγματοποιείται σε νεαρή ηλικία, πριν εκτεθούν και εσωτερικεύσουν αρνητικές προκαταλήψεις από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Επίσης, δεδομένου ότι η ευτυχία και η υγεία των παιδιών επηρεάζεται από τις σχέσεις τους με τους γονείς, οι περιορισμοί των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών είναι το στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην οικογένεια, αυξάνοντας το αίσθημα του άγχους. Με άλλα λόγια, σημειώνει το ΚΕΦΙΜ, η ενίσχυση των ομόφυλων οικογενειών με παιδιά μέσω του γάμου, ωφελεί την ανάπτυξη των παιδιών.

Εξού και προτείνει να θεσμοθετηθεί ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφύλων, το οποίο θα οδηγήσει και στην επίλυση των συνεπακόλουθων ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις συγγένειας όπως η νομική αναγνώριση των γονεϊκών δικαιωμάτων και των δύο γονιών παιδιών που μεγαλώνουν με γονείς του ίδιου φύλου, η πρόσβαση στην υιοθεσία, καθώς και η αναγνώριση αλλοδαπών ληξιαρχικών πράξεων για παιδιά ομόφυλων Ελλήνων, τα οποία έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. Επίσης, συστήνει την αναγνώριση του δικαιώματος στα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτούν παιδιά μέσω παρένθετης κύησης.

Διαβάστε επίσης:

Το πολιτικό κόστος της ισότητας στον γάμο

Σε ποιες χώρες είναι νόμιμος ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών – Χάρτης

Επισπεύδεται η ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News