Κοινωνία Τρίτη 26/01/2021, 09:48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλκ. Βατόπουλος: Δεν αποκλείω νέο lockdown – Πιθανόν να επικρατήσει η μετάλλαξη

Αλκ. Βατόπουλος: Δεν αποκλείω νέο lockdown – Πιθανόν να επικρατήσει η μετάλλαξη

Το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, δεδομένης της ανησυχίας που προκαλούν οι μεταλλάξεις αλλά και οι εικόνες συνωστισμού, άφησε ανοιχτό ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημειώνοντας πάντως πως «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ κ. Βατόπουλος είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις. Όπως ανέφερε απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως ούτε έχει ζητηθεί, ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον, αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Ερωτηθείς για τα νέα στελέχη του κορωνοϊού εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσουν του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδονται πιο εύκολα. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, είπε ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση πως σε κάθε περίπτωση είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News