Κοινωνία Τρίτη 26/01/2021, 08:10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαγόρευση συναθροίσεων: Το όριο των 100 ατόμων και οι διευκρινίσεις της ΕΛΑΣ

Λ. Οικονόμου: Αυξάνεται στα 100 άτομα το όριο της επιτρεπόμενης συμμετοχής, αλλά με μάσκες και αποστάσεις

Απαγόρευση συναθροίσεων: Το όριο των 100 ατόμων και οι διευκρινίσεις της ΕΛΑΣ

Την απαγόρευση από σήμερα έως και τις 6.00 π.μ. της 1ης Φεβρουαρίου 2021 όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, σε όλη την επικράτεια, ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, κατόπιν απόφασης του Αρχηγού της ΕΛΑΣ. Σε δηλώσεις του πάντως ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου διευκρίνισε πως πρόκειται για μέτρο «χαλάρωσης» καθώς μέχρι τώρα το ισχύον όριο για τις συναθροίσεις ήταν τα εννέα άτομα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, για την έκδοση της απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψιν:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα 100 άτομα.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι παρακάτω κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Διευκρινίσεις από την ΕΛΑΣ

Πηγές από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διευκρίνισαν ότι η παραπάνω απόφαση «δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.».

Όπως ανέφεραν «πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Ουσιαστικά, κατά τις ίδιες πηγές, με τη συγκεκριμένη απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, «επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».

Λ. Οικονόμου: «Άνοιγμα» για συγκεντρώσεις έως 100 ατόμων, αλλά με τήρηση μέτρων

Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονταν δημόσιες συναθροίσεις πάνω από εννέα άτομα, ωστόσο πλέον ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 100 άτομα υπό την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχοντες θα φορούν μάσκα και θα τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα. «Μέχρι σήμερα υπήρχε η απαγόρευση για τις πορείες και τα συλλαλητήρια, ωστόσο πλέον υπάρχει ένα άνοιγμα για μέχρι 100 άτομα. Αν εμφανιστούν περισσότερα άτομα, θα κάνουμε αυτά που πρέπει» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η απόφαση σχετίζεται με το προγραμματισμένο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «κάποτε σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να αποφεύγουμε να βλέπουμε φαντάσματα».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία καταστολής

Για «αντιδημοκρατικές αποφάσεις» έκανε λόγο από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδίδει σε δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής τη δική της πολιτική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων. Και για πολλοστή φορά διαψεύδεται, αφού ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε κάτι τέτοιο» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Όπως επισήμανε η Κουμουνδούρου, «η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής» και ότι «συνεχίζει με κινήσεις πανικού να κρύβεται με ψέματα πίσω από την Επιτροπή, την ώρα που αρνείται τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

KKE: Αυταρχισμός και καταστολή 

«Η αστυνομική απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση υλοποιεί σωρηδόν μέτρα που προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις, όπως το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, είναι πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής της» σχολίασε το ΚΚΕ προσθέτοντας: «Όλα τα υπόλοιπα περί προστασίας της δημόσιας υγείας είναι παραμύθια, όταν η κυβέρνηση με δική της ευθύνη δεν έχει εξασφαλίσει τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, μέσα μεταφοράς κ.α και όταν πλέον έχει αποδειχθεί ότι οι συγκεντρώσεις δεν ευθύνονται για τη διάδοση του ιού, αφού οι πρώτοι που τηρούν τα μέτρα προστασίας είναι αυτοί που τα διεκδικούν, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News