Κοινωνία Πέμπτη 2/05/2024, 11:27
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Αποφυλακίζεται, με βούλευμα του Συμβουίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, ο άλλοτε αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών με βάση την πρωτόδικη απόφαση που είχε κρίνει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Σημειώνεται ότι η απόφαση βρίσκει αντίθετη την πρόταση του εισαγγελέα.

Το Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμά του (121 του 2024) αποφυλακίζει τον Νίκο Μιχαλολιάκο, επιβάλλοντάς του περιοριστικούς όρους, μεταξύ άλλων απαγόρευση εξόδου από την Αττική, παραμονή σε συγκεκριμένο μέρος, απαγόρευση συνάντησης με συγκατηγορούμενούς του και άλλους.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίζεται με τις διατάξεις των νόμων που ίσχυαν το 2018, ενώ η πρόταση του εισαγγελέα υπήρξε αρνητική για την αποφυλάκιση του.

Η πρόταση του εισαγγελέα 

Ο εισαγγελέας, ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι τυπικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να αποφυλακιστεί, εντούτοις υπήρξε απόλυτος και αρνητικός για την αποφυλάκιση του, καθώς, όπως σημειώνεται στην πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού, υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τις οποίες ο άλλοτε αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος δεν πρέπει να αποφυλακιστεί.

Προς τούτο σημειώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελική πρόταση ότι συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση υφ’ όρων απόλυσης, πλην όμως αναφορικά με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις προτείνει την απόρριψη της αίτησης, αξιολογώντας τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Τι απόφασισε το Δικαστικό Συμβούλιο

Αντίθετα, το Δικαστικό Συμβούλιο που εξέτασε την αίτηση επισημαίνει στο βούλευμα του ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Αξιολογεί τη διαγωγή του θετικά, απορρίπτει την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων, δέχεται δε την αίτηση και διατάζει την υφ’ όρων απόλυση του αιτούντος, επιβάλλοντας:

  • όρους απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής,
  • εμφάνιση στο ΑΤ τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα
  • και μη συναναστροφή με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Κατά του βουλεύματος που κρίνει τη χορήγηση της υπό όρους απόλυσης επιτρέπεται έφεση από τον εισαγγελέα. Να σημειωθεί ότι η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου έγινε με την ποινική νομοθεσία που ίσχυε το 2018 και το 2019, ενώ με τις μετέπειτα τροποποιήσεις, μετά το 2021, δεν θα είχε δικαίωμα να ζητήσει να αποφυλακιστεί με όρους.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News