Κοινωνία Τετάρτη 27/03/2024, 19:28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: Ανέγερση μνημείου για τα θύματα από τον Δήμο Αθηναίων

Τέμπη: Ανέγερση μνημείου για τα θύματα από τον Δήμο Αθηναίων

Την ανέγερση μνημείου για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Χάρη Δούκα.  Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δούκας, η επιλογή της τοποθεσίας, καθώς και το είδος του μνημείου «θα αποφασισθούν από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, σε συνεννόηση με τον Σύλλογο των συγγενών των θυμάτων, με τον οποίο έχει ήδη πραγματοποιηθεί μία συνάντηση».  

«Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη συνέβη η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στα χρονικά της ελληνικής ιστορίας. Οι συγγενείς και οι οικείοι των επιβατών δίνουν από την πρώτη στιγμή μια απολύτως άνιση μάχη απέναντι στην απώλεια, ζητώντας συγχρόνως σθεναρά και επίμονα την ανάδειξη της αλήθειας, την απονομή δικαιοσύνης και τη δικαίωση των ανθρώπων τους», σημείωσε κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων.  

Οπως είπε, «έναν χρόνο και πλέον μετά την τραγωδία, ο Δήμος Αθηναίων, με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν και στους οικείους τους, επιθυμεί να τιμήσει τη μνήμη τους και να ενώσει τη φωνή του με όλους αυτούς που διεκδικούν απόδοση δικαιοσύνης και ένα κράτος ασφαλές και δίκαιο».

«Δεσμευόμαστε ότι θα δημιουργηθεί ένα μνημείο, που θα τιμά τη μνήμη των συνανθρώπων μας και θα διατηρεί άσβεστη την ανάγκη για αλήθεια, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Ευελπιστούμε η πρωτοβουλία μας αυτή να αποτελέσει μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον προσωπικό και συλλογικό πόνο που προκάλεσε το δυστύχημα, αλλά και να καταδείξει ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι παρών στην προσπάθεια για αλήθεια, δικαιοσύνη και ασφάλεια», πρόσθεσε.  

Υπενθυμίζεται πως ο Χάρης Δούκας είχε προαναγγείλει από τα τέλη Φεβρουαρίου ότι θα εισηγηθεί τη δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών, μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει το σβήσιμο, από συνεργείο του Δήμου Αθηναίων, των ονομάτων που είχαν γραφτεί έξω από τη Βουλή, στο πλαίσιο πανελλαδικής απεργίας στις 28 Φεβρουαρίου.  

Σε δήλωσή της τότε, η αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης, Ρωξάνη Μπέη, είχε ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, προσθέτοντας ότι δεν έδωσε εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο ούτε ενημερώθηκε για την ενέργεια.  

«Ο Δήμος Αθηναίων θα φροντίσει με πράξεις ώστε τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών να μη σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μας μνήμη. Σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εισηγηθώ τη δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών», είχε πει χαρακτηριστικά τότε ο κ. Δούκας.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News