Κοινωνία Κυριακή 14/01/2024, 19:10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκρηξη ηφαιστείου στη ΝΔ Ισλανδία – Η λάβα έφθασε σε σπίτια του Γκρίνταβικ

Έκρηξη ηφαιστείου στη ΝΔ Ισλανδία – Η λάβα έφθασε σε σπίτια του Γκρίνταβικ

Ηφαίστειο εξερράγη την Κυριακή στη νοτιοδυτική Ισλανδία, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την πέμπτη έκρηξη του ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες από το 2021. Η λάβα από την ηφαιστειακή έκρηξη έφθασε σήμερα στο λιμάνι Γκρίνταβικ, όπου δύο σπίτια έπιασαν φωτιά, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση.

Οι μερικές δεκάδες κάτοικοι, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στα τέλη Δεκεμβρίου στο Γκρίνταβικ, απ’ όπου είχαν απομακρυνθεί το Νοέμβριο επειδή υπήρχαν φόβοι για έκρηξη του ηφαιστείου, απομακρύνθηκαν πάλι επειγόντως στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, μερικές ώρες αφότου άρχισε η έκρηξη.

«Δεν κινδυνεύουν ζωές, αν και υποδομές μπορεί να απειλούνται», έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκούντνι Γιοχάνεσον, προσθέτοντας ότι οι πτήσεις των αεροπλάνων δεν έχουν διακοπεί.

Βίντεο από την περιοχή έδειχνε καυτούς πίδακες να αναβλύζουν από σχισμές στο έδαφος, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Γκούντνι Γιοχάνεσον, δήλωσε ότι «καμία ζωή δεν κινδυνεύει, αν και οι υποδομές μπορεί να απειλούνται», προσθέτοντας πως δεν σημειώθηκαν προβλήματα στις πτήσεις.

Η πιο πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου στη χερσόνησο αυτή είχε ξεκινήσει στις 18 Δεκεμβρίου, μετά την πλήρη εκκένωση από τις Αρχές της πόλης Γκρίνταβικ -από την οποία απομακρύνθηκαν περίπου 4.000 άνθρωποι- και το κλείσιμο των σπα Blue Lagoon, τα οποία αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Επισημαίνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες οι Αρχές δημιούργησαν αναχώματα από βράχους και χώμα προκειμένου να εμποδίσουν τη λάβα να φτάσει στο Γκρίνταβικ, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News