Κοινωνία Τετάρτη 29/11/2023, 18:45
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μενδώνη: «Η Ελλάδα συνεχίζει με επιμονή να διεκδικεί τα Γλυπτά»

Μενδώνη: «Η Ελλάδα συνεχίζει με επιμονή να διεκδικεί τα Γλυπτά»

Στο αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία, με αφορμή την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, δήλωσε πως «η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως «οι διαπραγματεύσεις για τόσο ευαίσθητα πράγματα απαιτούν χρόνο, επιμονή και υπομονή που εμείς διαθέτουμε. Η Ελλάδα συνεχίζει να μιλάει με το Βρετανικό Μουσείο, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα. Ομως, τα γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής. Βρίσκονται, σήμερα, στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόντα κλοπής».

Ερωτηθείσα για την ακύρωση της συνάντησης, ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός πηγαίνοντας στο Λονδίνο ήξερε πάρα πολύ καλά ποια είναι η θέση της κυβέρνησης Σούνακ και αυτή η θέση της μπορούσε να επαναληφθεί και αν γινότανε η συνάντηση, που δεν έγινε».

Πρόσθεσε ότι η δημοσιότητα βοηθάει την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και πως η «απρεπής συμπεριφορά» Σούνακ συνέβαλε σε αυτή τη δημοσιότητα. «Εξαιτίας αυτής της εσφαλμένης κίνησης, της απρεπούς συμπεριφοράς θα έλεγα, το ελληνικό αίτημα, της οριστικής επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών στο μουσείο της Ακρόπολης, δύο μέρες βρίσκεται στην απόλυτη επικαιρότητα», εξήγησε.

Σε ερώτηση για το αν το επεισόδιο προκάλεσε διακοπή των διαβουλέυσεων μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Βρετανικού Μουσείου, η υπουργός σημείωσε πως «η σχέση μας με το Βρετανικό Μουσείο, μπορεί να είναι έντονη, δηλαδή να υπάρχει μια ένταση, όσον αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα, όμως στην έκθεση η οποία θα εγκαινιαστεί, μετά από λίγες μέρες, στο μουσείο της Ακρόπολης, το Βρετανικό Μουσείο δανείζει σημαντικά εκθέματά του».

«Το υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο της Ακρόπολης, η ελληνική πλευρά, καλλιεργεί συστηματικά τις σχέσεις της και με το Βρετανικό Μουσείο και με τα άλλα ευρωπαϊκά μουσεία και τα αμερικανικά προφανώς. Είναι γνωστή η ελληνική θέση ότι, εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κενό στο Βρετανικό Μουσείο η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές αρχαιότητες», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη σε όσα έχουν «υποστεί» τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανά τις δεκαετίες, η κ. Μενδώνη έκανε λόγο για «βαρβαρότητα που έχουν υποστεί, όχι μόνο από τον Ελγιν αλλά και κατά τη διάρκεια της έκθεσής τους: Οταν τη δεκαετία του 1930 καταστράφηκε η πατίνα στη διάρκεια καθαρισμού με βούρτσες. Οταν τη δεκαετία του 1960 υπέστησαν φθορές, καθώς καλύφθηκαν με αραιωμένο κερί γλυκόλης πολυαιθυλενίου. Οταν τη δεκαετία του 1970 μαθητές έπεσαν πάνω στα γλυπτά και αποσπάστηκε τμήμα της θραυσμένης οπλής αλόγου. Το πολιτικό μομέντουμ είναι αυτό που μπορεί να δώσει διέξοδο. Αλλωστε σε λίγους μήνες η Βρετανία έχει εκλογές», επισήμανε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News