Κοινωνία Τετάρτη 23/08/2023, 16:09
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βρετανός βουλευτής κατηγορεί την Ελλάδα για «οπορτουνισμό» στο ζήτημα των χαμένων αντικειμένων

Βρετανός βουλευτής κατηγορεί την Ελλάδα για «οπορτουνισμό» στο ζήτημα των χαμένων αντικειμένων

Βουλευτής των Συντηρητικών κατηγόρησε την Ελλάδα για «καιροσκοπισμό» για την θέση ότι αρχαίοι θησαυροί, όπως τα μάρμαρα του Παρθενώνα, δεν είναι ασφαλείς στο Βρετανικό Μουσείο, μετά τις κλοπές που αναφέρθηκαν στο ίδρυμα. 

Ο Τιμ Λάουτον, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για το Βρετανικό Μουσείο, δήλωσε ότι η αποκάλυψη των κλεμμένων και εξαφανισμένων αντικειμένων είναι «επιζήμια», αλλά οι αξιωματούχοι του ιδρύματος αντιμετωπίζουν το θέμα με σοβαρότητα.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα, επικεφαλής του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, δήλωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν προστατεύει τους θησαυρούς του. «Θέλουμε να πούμε στο Βρετανικό Μουσείο ότι δεν μπορούν πλέον να λένε ότι η κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού προστατεύεται περισσότερο εκεί παρά στην Ελλάδα», δήλωσε η ίδια στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 την Τετάρτη.

Ο Λάουτον δήλωσε στο BBC: «Αυτό που είναι ιδιαίτερα επιζήμιο είναι ο απροκάλυπτος καιροσκοπισμός των Ελλήνων και άλλων που λένε “Ωχ όχι, το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ασφαλές”».

«Για λόγους καθησυχασμού, ο κόσμος θέλει να μάθει πόσα έχουν εξαφανιστεί, τι έρευνες έγιναν τότε που ήρθαν διάφορες αναφορές και τι γίνεται τώρα, διότι διαφορετικά [το θέμα] ξεφεύγει από τον έλεγχο», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι αντικείμενα από τη συλλογή του βρέθηκαν να «έχουν κλαπεί ή έχουν καταστραφεί» με συνέπεια ένα μέλος του προσωπικού να απολυθεί.

Πρόκειται για τον 56χρονο, επιμελητή των ελληνικών συλλογών, της ελληνικής γλυπτικής και της ελληνιστικής περιόδου στο Βρετανικό Μουσείο Πίτερ Χιγκς, ο οποίος εργαζόταν εδώ και τρεις δεκαετίες στο Μουσείο και σύμφωνα με το Sky News, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη Βρετανία όσον αφορά τις αρχαιότητες από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Η Economic Crime Command της Μητροπολιτικής Αστυνομίας κάνει έρευνες, ωστόσο δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ επίσης ανεξάρτητη έρευνα πραγματοποιεί και το μουσείο.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News