Κοινωνία Πέμπτη 10/08/2023, 22:44
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Στο μικροσκόπιο πέντε συλληφθέντες για τον φόνο – Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε έναν Κροάτη, τρεις Έλληνες, δύο εκ των οποίων έχουν βαρύ ποινικό μητρώο, και έναν Αλβανό

Νέα Φιλαδέλφεια: Στο μικροσκόπιο πέντε συλληφθέντες για τον φόνο – Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Καθώς οι έρευνες για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια προχωρούν, οι αστυνομικές αρχές εστιάζουν σε όλο και λιγότερα άτομα από τους συνολικά 105 που έχουν συλληφθεί για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, η αστυνομική έρευνα επικεντρώνεται σε 5 από τους συλληφθέντες – έναν Κροάτη, τρεις Ελληνες και έναν Αλβανό.

Δύο εκ των Ελλήνων έχουν βαρύ ποινικό μητρώο. Ο πρώτος, 27 ετών, θεωρείται «σκληροπυρηνικός» και έχει συλληφθεί άλλες τέσσερις φορές από το 2018 έως το 2021. Σε βάρος του είχε σχηματιστεί κατά το παρελθόν δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, ληστείες, εμπρησμό, έκρηξη, κατοχή μαχαιριών, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας. 

Ο δεύτερος «γνώριμος» Ελληνας των αρχών, ηλικίας 26 ετών είχε συλληφθεί πέρυσι για αδικήματα που σχετίζονται με τον νόμο περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού.

Τα τελευταία λόγια του θύματος – Η μαρτύρια φίλου του Μιχάλη

Τις τελευταίες στιγμές του 29χρονου, περιέγραψε ο φίλος του θύματος, Χρήστος, που ήταν «παρών» όταν εξαπολύθηκε η επίθεση, και αναζητούσε ασθενοφόρο.

«Το μόνο που άκουσα είναι μία φωνή να λέει “αδελφέ χτυπήθηκα”. Ο Μιχάλης περπατούσε αιμόφυρτος περίπου 100 μέτρα» δήλωσε, ο Χρήστος, προσθέτοντας: «Υπήρχε αιμορραγία ασταμάτητη, και σε όλη τη διαδρομή πηγαίναμε εκεί παρεούλα μέχρι και την καρέκλα που κάθισε στο περίπτερο. Το μόνο που μας έκανε ήταν ένα τίναγμα – ήθελε να φύγει από την καρέκλα και να κάτσει κάτω, να ξαπλώσει κάτω. Δεν τον αφήσαμε και υπήρχε μία κοπέλα εκεί νοσηλεύτρια, προσπαθούσε η κοπελίτσα να κάνει ό,τι μπορεί».

«Εγώ έφυγα μόνος μου να πάω να φέρω το ιδιωτικό ασθενοφόρο, από τη διασταύρωση της Δεκελείας, το οποίο το βρήκα κατά λάθος. Ο άνθρωπος είχε σχολάσει, τον παρακάλεσα ότι πεθαίνει κόσμος, χάνουμε τον άνθρωπό μας κι έτσι ήρθε το ιδιωτικό ασθενοφόρο».

Η οικογένειά του θύματος ειδοποιήθηκε τα ξημερώματα.

Αποκαλυπτικές καταθέσεις

Στο φως ήρθαν σήμερα καταθέσεις του αδελφού του Μιχάλη Κατσουρή, ενός ειδικού φρουρού και τραυματιών, σκιαγραφώντας, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και όσα επακολούθησαν.  

Η κατάθεση ειδικού φρουρού

«Περί ώρα 22.45 της 7/8/2023 κατόπιν εντολής του Κέντρου Ασφαλείας κινηθήκαμε από Αλεξάνδρας και Πατησίων, από κοινού με το Δ-4 Επόπτη της ομάδας ΔΡΑΣΗ με κατεύθυνση τον ΗΣΑΠ “ΠΕΥΚΑΚΙΑ”, προκειμένου να εντοπίσουμε άτομα, περίπου 120, μαυροφορεμένα, κινούμενα ομαδικά και έχοντας στα χέρια τους καδρόνια, πιθανόν οπαδοί.

Πριν αφιχθούμε στον ΗΣΑΠ “ΠΕΡΙΣΣΟΣ” αντιληφθήκαμε τα ανωτέρω άτομα, τα οποία είχαν αποβιβαστεί από τον ΗΣΑΠ, πέρασαν τη Λ. Ηρακλείου και κινήθηκαν προς Νέα Φιλαδέλφεια, μέσα από χωμάτινο οδόστρωμα, παράλληλο της οδού Παπαναστασίου. Εμείς κινηθήκαμε παράλληλα στην οδό Παπαναστασίου, έχοντας οπτική επαφή με τα άτομα, μπήκαμε εντός αλσυλλίου, στην οδό Λυκούργου. Τα άτομα εν συνεχεία κατέβηκαν την οδό Μαραθώνος και στη συμβολή της Μαραθώνος με την οδό Σεβαστείας μπήκαμε πίσω από τα άτομα και τα ακολουθούσαμε σε μία απόσταση 50 μέτρων.

Εν συνεχεία τα άτομα κινήθηκαν στην οδό Λεύκης, ενώ εμείς κατόπιν εντολής του τμήματος Ασφαλείας παραμείναμε στο σημείο δίνοντας εικόνα και αναμένοντας ενισχύσεις. Τα άτομα αυτά κινήθηκαν επί της Πατριάρχου Κωνσταντίνου και ενεπλάκησαν με άτομα, οπαδούς αντίπαλης ομάδας. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και ώρα 23.15 προσήλθε η ΔΡΑΣΗ για ενίσχυση. Κατόπιν, με εντολή του Κέντρου Ασφαλείας, κινηθήκαμε παράλληλα τω ατόμων, τα οποία άρχισαν να διασπώνται σε διάφορες κατευθύνσεις».

Η κατάθεση του αδελφού του Μιχάλη

«Στις 04.00 με κάλεσε ο ξάδερφός μου και είπε ότι ο αδερφός μου, Μιχάλης, έχει τραυματιστεί σοβαρά, χωρίς να ξέρει τον τρόπο που έγινε. Μετά από λίγα λεπτά μου ξανατηλεφώνησε και μου είπε ότι μάλλον έχει πεθάνει. Ημουν εκτός Αττικής, οπότε έφτασα στο νοσοκομείο στις 8 παρά 10 το πρωί. Δε γνωρίζω πώς πέθανε ο αδερφός μου, όσο ζούσε ήταν ενεργός οπαδός της ΑΕΚ και ήταν και σε σύνδεσμο».

Η κατάθεση γιατρού για τον 29χρονο

«Περί ώρα 23.45 προσήλθε ένα άτομο, άνδρας, με ιδιωτικό ασθενοφόρο, το οποίο άτομο δεν έφερε σφυγμούς, ήταν άπνοος και με μυδρίαση. Αμέσως εισήχθη στα επείγοντα όπου και προχωρήσαμε στη διαδικασία της ανάνηψης για το χρονικό διάστημα της μιας ώρας, πλην όμως δεν καταφέραμε να τον επαναφέρουμε στη ζωή. Το εν λόγω άτομο δεν έφερε εξωτερικά εμφανή τραύματα, εκτός από ένα θλαστικό τραύμα στην έσω επιφάνεια του αριστερού βραχίονα, πλην όμως είχε αίμα σε όλο του το σώμα».

Κατάθεση τραυματία

«Χθες 7/8/2023 και περί ώρα 21.50 πήγα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια για να πιω μια μπύρα. Στις 23.00, κι ενώ καθόμουν στο σημείο, ακούω ξαφνικά μια κροτίδα και είδα γύρω στα 200 άτομα με μαύρα ρούχα να τρέχουν προς το μέρος μου. Τότε ένας εξ’ αυτών με χτύπησε με ένα μπουκάλι στο κεφάλι και μετά αρκετοί άρχισαν να με χτυπάνε με τα χέρια τους. Μόλις έφυγαν, πήγα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί μου είπαν να μείνω για 72 ώρες, γιατί είχα αιμάτωμα στο κεφάλι».

Κατάθεση δεύτερου τραυματία

«Είχα μεταβεί στο γήπεδο ΟΠΑΠ ΑΡΕΝΑ στη Φιλαδέλφεια για να παραλάβω το εισιτήριο διαρκείας μου από ένα γνωστό, γιατί τις προηγούμενες ημέρες ήμουν εκτός Ελλάδος. Στο γήπεδο έφτασα περίπου στις 19.30 και έκατσα εκεί σε μια κοντινή μπυραρία μέχρι τις 23.00. Εκείνη την ώρα κι ενώ είχα αποχωρήσει από το σημείο, άκουσα άτομα να φωνάζουν, χωρίς να καταλαβαίνω τι συμβαίνει. Ξαφνικά, χωρίς να δω από πού, δέχτηκα στο κεφάλι μια πέτρα. Από το χτύπημα ζαλίστηκα αρκετά και δε μπορούσα να απομακρυνθώ από το σημείο. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, είδα άτομα να τρέχουν προς το μέρος μου και να με χτυπάνε καθώς περνούσαν».

Κατάθεση τρίτου τραυματία, που ήταν στο γήπεδο με τον γιο του

«Περίπου στις 23.00, με ένα φίλο μου και τον ανήλικο γιο μου πήγαμε στο γήπεδο, προκειμένου να βρω το φίλο μου και να πάρω τα εισιτήρια που μου είχε βρει. Περίπου στις 23.30 φτάσαμε και σταματήσαμε στη συμβολή των οδών Δεκελείας με τη Φωκών. Κατέβηκα από το αυτοκίνητο και χωρίς να το καταλάβω, δέχτηκα επίθεση από πολλά άτομα, τα οποία άρχισαν να με χτυπούν με ξύλινα στειλιάρια που κρατούσαν, ενώ όπως είδα είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη και κουκούλες. Ευτυχώς, τον γιο μου τον πήρε ο φίλος μου και τον πήγε στο σπίτι, χωρίς να τον ακουμπήσουν».

Η αιτία θανάτου του 29χρονου – Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση

Σύμφωνα και με την ιατροδικαστική έκθεση, ένα και μοναδικό τραύμα από μαχαίρι ήταν αυτό που στοίχισε τη ζωή του 29χρονου. Η έκθεση επιβεβαιώνει την αρχική διαπίστωση των γιατρών του νοσοκομείου, όπου είχε μεταφερθεί ο νέος άνδρας.

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας, που έκανε τη νεκροτομή, διαπίστωσε ο 29χρονος έφερε και κάποια άλλα χτυπήματα στα χέρια, που δέχτηκε προφανώς στην προσπάθεια του να αμυνθεί, όχι όμως ιδιαίτερης σοβαρότητας.

Το τραύμα από μαχαίρι στον πήχη, ωστόσο, ήταν βαθύ και έκοψε αρτηρία και αγγεία, με αποτέλεσμα ο 29χρονος να πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία.

Από την πρώτη στιγμή αυτόπτες μάρτυρες είχαν καταθέσει ότι ο 29χρονος περπάτησε για μερικές δεκάδες μέτρα, αλλά οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν και, όταν βρέθηκε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, ήταν πλέον αργά.

Εργαστηριακές αναλύσεις

Ενώ συνεχίζονται εργαστηριακές αναλύσεις σε αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ως όπλα στην αιματηρή συμπλοκή, οι αρχές ελπίζουν να οδηγηθούν στα χνάρια του δολοφόνου, ή των δολοφόνων, του 29χρονου Μιχάλη, με διασταύρωση του γενετικού υλικού των κρατουμένων.

Σε φωτογραφίες-ντοκουμέντο που εξασφάλισε η «Κ», απεικονίζεται ο οπλισμός των Κροατών χούλιγκαν, (μαχαίρια, στειλιάρια, μεταλλικές ράβδοι, πέτρες και καπνογόνα), μαζί με κουκούλες, γάντια, σπρέι και επικαλαμίδες.

Νέα Φιλαδέλφεια: Στο μικροσκόπιο πέντε συλληφθέντες για τον φόνο – Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες-1

Απολογία ανά ομάδες

Από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, οι 105 κατηγορούμενοι θα απολογηθούν, σταδιακά και ανά ομάδες, ενώπιον των τριών ανακριτών, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και η ανθρωποκτονία από πρόθεση. 

Οι Κροάτες θα φιλοξενούνταν από Ελληνες οπαδούς

Στον αγώνα με την Ντιναμό δεν θα δίνονταν εισιτήρια στους φιλοξενούμενους, κατόπιν σχετικής απόφασης της UEFA. Οι κροατικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει τις υποψίες των ελληνικών, πως  ορισμένοι οπαδοί της ξένης ομάδας σκόπευαν να κατέβουν στην Αθήνα, όπου θα φιλοξενούνταν «σε σπίτια Ελλήνων οπαδών, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Το κονβόι τελικά κατέβηκε ανεμπόδιστα από τη στιγμή που οι Κροάτες πέρασαν τα σύνορα. 

Η διαταγή έμεινε αδιάβαστη

Στην υπόθεση, αποκαλύπτεται μία αλληλουχία λαθών και παραλείψεων από τις περιφερειακές υπηρεσίες και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Διαταγές που καθυστέρησαν να εκδοθούν, κατεπείγοντα σήματα που δεν διαβάστηκαν, αστυνομικοί που περιπολούσαν, αλλά πήραν εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους πριν φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, έρχονται στο φως με αφορμή τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Αποκαλυπτική της έλλειψης κεντρικού συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών είναι η διχογνωμία μεταξύ των αστυνομικών της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ασφάλειας Αττικής για τον αριθμό των Κροατών που ελέγχθηκαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά. Οι πρώτοι αναφέρουν ότι ήλεγξαν 15 αυτοκίνητα με οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και διαβίβασαν με email στην Αθήνα τους αριθμούς κυκλοφορίας των Ι.Χ. και τα ονόματα των επιβαινόντων.

Πηγές όμως από την υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) τους διαψεύδουν. Λένε ότι η ενημέρωση που έλαβαν από συναδέλφους τους στον μεθοριακό σταθμό αφορούσε μόλις δύο Ι.Χ. με κροατικές πινακίδες, καθώς και ότι ο έλεγχος έγινε κατόπιν δικής τους προτροπής.

Στο Θριάσιο ο πατέρας του Μιχάλη

Ο πατέρας του δολοφονημένου Μιχάλη Κατσουρή, διακομίστηκε σήμερα στο Θριάσιο, κατόπιν έντονης αδιαθεσίας και νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους σε καρδιολογική κλινική.

Το βράδυ της Τετάρτης, είχε λάβει εξιτήριο η μητέρα του 29χρονου, από το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», η οποία επίσης νοσηλευόταν σε καρδιολογική κλινική, μετά τη δολοφονία του γιου της. Η γυναίκα είχε διακομιστεί με συμπτώματα εμφράγματος,

Το απόγευμα της Παρασκευής θα γίνει η κηδεία του 29χρονου. 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News