Κοινωνία Παρασκευή 23/06/2023, 19:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανδρεάδης

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανδρεάδης

Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ιστιοπλόους, ο Γιώργος Ανδρεάδης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Γόνος γνωστής οικογένειας του τραπεζικού κλάδου από την ηλικία των δέκα ετών συνέδεσε τη ζωή του με την ιστιοπλοΐα και μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ασχολιότανασχολούνταν ενεργά με το άθλημα των ιστίων και πως θα βοηθήσει την εξέλιξη του στην Ελλάδα. Αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού (1968) και του Μόντρεαλ (1976).

Ως τον άνθρωπο που έχει στηρίξει όσο ελάχιστοι την ελληνική ιστιοπλοΐα και τους αθλητές της περιγράφουν τον Γιώργο Ανδρεάδη οι Ολυμπιονίκες μας:  «Ο Γιώργος Ανδρεάδης ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν στηρίξει τόσο τις ολυμπιακές ομάδες ιστιοπλοΐας. Χρησιμοποιούσε τις διεθνείς επαφές του, μας φιλοξενούσε για προετοιμασία στο Μαϊάμι, μας στήριζε τεχνολογικά, οικονομικά και ηθικά. Στη δικιά μας περίπτωση συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία μας που είχε ως αποτέλεσμα το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο του 2004 ενώ το 2003, όταν κατακτήσαμε με την Αιμιλία το παγκόσμιο, είχε έρθει στην Ισπανία για να πανηγυρίσει μαζί μας. Χρησιμοποιούσε τις γνωριμίες του για να διεξαχθούν διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα, είτε στις ολυμπιακές κατηγορίες, είτε στην ανοικτή θάλασσα. Ως Olympian προσπάθησε να κρατήσει ζωντανό τον θεσμό στην Ελλάδα. Ξεχώριζε για τις ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις του πάνω στα σκάφη. Ως αθλητής και ο ίδιος έκανε πολλά καινοτόμα βήματα στο κομμάτι της τεχνολογίας. Ως κυβερνήτης έφτιαξε πολλές διεθνείς ομάδες με καταξιωμένους ξένους αθλητές και έφερε πολλές επιτυχίες ενώ, από την άλλη πλευρά, εμείς οι Έλληνες είχαμε την ευκαιρία να αγωνιζόμαστε δίπλα στους καλύτερους και να βλέπουμε την τεχνογνωσία τους. Σε διεθνές επίπεδο μόνο δύο Έλληνες έχουν προσφέρει στην ιστιοπλοΐα τόσα πολλά: ο ένας ήταν ο Γιώργος Ανδρεάδης και ο άλλος ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’», δήλωσε στο www.kathimerini.gr η «χρυσή» Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.      

Ο Τάκης Μάντης, «χάλκινος» Ολυμπιονίκης του 2016, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως μία «μαύρη μέρα για το άθλημα. «Ο Γιώργος Ανδρεάδης ήταν από τα πιο μεγάλα κεφάλαια στην ιστιοπλοΐα. Ο ίδιος έφερε πολλές επιτυχίες στη χώρα ως αθλητής. Σε εμάς τους νεότερους πρόσφερε γνώσεις, μας έδινε τα σκάφη, μας γνώριζε κόσμο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει, μας άνοιγε το σπίτι του. Όταν χρειαζόταν μας βοηθούσε και οικονομικά. Είναι πολλά αυτά που έκανε και σίγουρα από τη συγκίνηση ξεχνάω. Ήταν πάντα δίπλα μας. Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη γιατί έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος ιστιοπλόος. Το κενό που θα αφήσει δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να το αναπληρώσει. Είναι μία δύσκολη ημέρα για την ελληνική ιστιοπλοΐα», μας είπε συγκινημένος ο πρωταθλητής.

Το βιογραφικό του Γιώργου Ανδρεάδη

Ο Γιώργος Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941 και μετείχε στην ιστιοπλοΐα των Ολυμπιακών Αγώνων του Μέξικο το 1968 και του Μόντρεαλ το 1976. Άρχισε ν’ ασχολείται με την ιστιοπλοΐα το 1951 σε ηλικία 10 ετών. Σε αγώνες πήρε μέρος για πρώτη φορά το 1955. Μέχρι το 1957 ήταν μέλος πληρώματος και από το 1957 κυβερνήτης. Αρχικά, σε σκάφη στην κατηγορία των «Σταρ», ακολούθως σε «Λάιτνιγκ», «Ιπτάμενος Ολλανδός» και «Φινν». Το 1966 και το 1970 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στα «Λάιτνιγκ». Οι πανευρωπαϊκές επιτυχίες του τον ανέδειξαν μεταξύ των καλυτέρων Ελλήνων Αθλητών κατά το ετήσιο δημοψήφισμα του ΠΣΑΤ. Πλήρωμα του σκάφους του ήταν οι Περράκης και Ψαρράκης.

Ήταν εν ενεργεία διεθνής κριτής, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αντιπρόεδρος του ΝΟΕ, ενώ είχε αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής με σκάφη ανοικτής θαλάσσης. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος των Ελλήνων Olympians (από το 2000) και μέλος του Δ.Σ της WOA. Επαγγελματικά ακολούθησε παραδοσιακά τον τραπεζικό κλάδο (πατέρας του ήταν ο Στρατής Ανδρεάδης), έχοντας καταλάβει κορυφαίες θέσεις σε Τραπεζικούς Οργανισμούς.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News