Κοινωνία Κυριακή 23/04/2023, 10:03
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καραθάνος: Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για φάρμακα κατά 400 εκατ.ευρώ

Καραθάνος: Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για φάρμακα κατά 400 εκατ.ευρώ

Το 2023 είναι η χρονιά που η Υγεία θα ξεκινήσει να υποστηρίζεται με 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρει ο Μπάμπης Καραθάνος, σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής Υπουργού Υγείας-Φαρμακοποιός, υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αθήνας με τη ΝΔ.

Τονίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε 300-400 εκατομμύρια και αποκαλύπτει, ερωτηθείς για τη δύσκολη εξίσωση καινοτομίας και βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, ότι εκπονείται σχέδιο ώστε να πληρώνονται οι πανάκριβες γονιδιακές θεραπείες που είναι ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Σε συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών σχεδιάζεται ένα ξεχωριστό ταμείο που θα συμβάλλουν και κάποιοι εύποροι Έλληνες με χορηγίες, με ειδική πρόβλεψη ώστε να μην εκτοξευτούν οι δαπάνες του φαρμάκου».

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλάει για όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι «την τελευταία διετία, μετά τη σταδιακή εξασθένηση της πανδημίας είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ουσιαστική πολιτική φαρμάκου», για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, λέγοντας ότι «δεν υπήρχε ποτέ πραγματικά μεγάλη έλλειψη» και «όσα φάρμακα μας λείπουν τα εισάγουμε άμεσα από το εξωτερικό μέσω ΙΦΕΤ». 

Αναφέρεται στη μείωση του clawback στα πολύ φθηνά αλλά και στα νοσοκομειακά φάρμακα, στην ενίσχυση των κλινικών μελετών το 2023 που αναμένεται να αγγίξουν τα 300 εκατ. και στις εκκρεμότητες στον τομέα του φαρμάκου.

«Η κυβέρνηση με μια γενναία απόφαση πέτυχε μειώσεις του clawback για το 2023 δίνοντας στη διάθεση μας 150 εκατ. ευρώ και έτσι έχουμε τα απαραίτητα φάρμακα στο χρόνο που πρέπει. Είμαστε από τις λίγες χώρες που βάζουμε στην κυκλοφορία όλα τα νέα φάρμακα και τα παρέχουμε στους ασθενείς. Εδώ κυκλοφορούν πολλά φάρμακα που δεν μπορούν να βρεθούν σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία».

Μειώσαμε το clawback στα πολύ φθηνά αλλά και στα νοσοκομειακά φάρμακα, ώστε να μην επιβαρύνεται ο πολίτης καθώς και για να υποστηριχθεί το ελληνικό φάρμακο. Τέλος, δημιουργήσαμε νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ.Καραθάνο. Με τον τρόπο αυτό τα νέα φάρμακα δίνονται ταχύτατα σε ασθενείς – εθελοντές και σώζουμε ζωές. Το 2022 φτάσαμε τα 100 εκατομμύρια σε κλινικές μελέτες, το 2023 αναμένεται να αγγίξουμε τα 300 εκατ. Με ορίζοντα πενταετίας θα φτάσουμε το 1 δισ. Ακολουθούμε το μοντέλο Βελγίου που πληρώνουν οι φαρμακευτικές και όχι το κράτος τις κλινικές μελέτες.

Ωστόσο, όπως είπε, παρατηρήθηκαν ελλείψεις κυρίως από παράλληλες εξαγωγές. «Επειδή υπάρχουν φάρμακα πολύ πιο φθηνά εδώ από ότι στην Ευρώπη, οι φαρμακαποθήκες προέβησαν στις εξαγωγές ώστε να έχουν μεγαλύτερο κέρδος, προκαλώντας έλλειψη στη χώρα μας. Απαγορεύσαμε τις εξαγωγές, ενώ η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προχώρησε άμεσα στην παραγωγή γενοσήμων. Βρεθήκαμε σε πολύ καλύτερη θέση από τις άλλες χώρες, δεν υπήρχε ποτέ πραγματικά μεγάλη έλλειψη».

«Παρότι είμαστε μια χώρα που δεν έχουμε μεγάλη οικονομική δυνατότητα να αυξήσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, την ίδια στιγμή, με συστήματα horizon scanning, με πρωτόκολλα ασθενειών και θεραπειών μπορούμε εύκολα και έγκαιρα να προβλέψουμε τι κόστος θα έχει ένα νέο καινοτόμο φάρμακο και να ενταχθεί άμεσα στη δαπάνη που έχουμε.

Υπάρχει ένα σχέδιο που εκπονείται ώστε να πληρώνονται οι πανάκριβες γονιδιακές θεραπείες που είναι ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Σε συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών σχεδιάζεται ένα ξεχωριστό ταμείο που θα συμβάλλουν και κάποιοι εύποροι Έλληνες με χορηγίες, με ειδική πρόβλεψη ώστε να μην εκτοξευτούν οι δαπάνες του φαρμάκου».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News