Κοινωνία Τετάρτη 4/01/2023, 18:32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλεύρης: Έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων

Πλεύρης: Έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

«Έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων, δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση στους πολίτες», τόνισε στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας και εκτίμησε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης της αγοράς και θα υπάρξει σημαντική βελτίωση έως το τέλος του μήνα.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς, είμαι και εγώ γονέας δύο μικρών παιδιών. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια, υπάρχουν γενόσημα, η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη», επισήμανε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» γιατί το σύστημα Υγείας είναι διασφαλισμένο.

«Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα – τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα ελλείψεων εντοπίζεται «μόνο στα φαρμακεία και στις επώνυμες συσκευασίες».

«Το ότι έχουν ελλείψεις χώρες με ακριβά φάρμακα, είναι πρόβλημα μειωμένης παραγωγής», υπογράμμισε και τόνισε ότι «η πιο σκανδαλώδης αύξηση τιμών έγινε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια αύξηση τιμών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να βάλουμε πλαφόν σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», καθώς «υπάρχουν ελληνικά γενόσημα».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς παρουσιάζουν τα σκευάσματα παρακεταμόλης, οι αντιβιώσεις και τα εισπνεόμενα, σημειώνοντας ότι παρά την παγκόσμια έλλειψη και τη μειωμένη παραγωγή σε αυτά τα σκευάσματα, στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση 25-40% στην κατανάλωση, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη επάρκεια από άλλες χώρες.

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε κατηγορηματικά ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα καλύψει τη ζήτηση με γενόσημα για αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα.

Μόνο ηλεκτρονικά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε έλλειψη

O υπουργός Υγείας επισήμανε πως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς και με το Ιατρικό Σύλλογο, αποφασίστηκαν επιπλέον μέτρα δράσης.

Ανέφερε πως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα παραγγέλνονται μόνο ηλεκτρονικά, ώστε το υπουργείο Υγείας να παρακολουθεί την κίνηση της αγοράς.

Όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή ελέγχονται 9 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το αν διαθέτουν αποθέματα και τα τροφοδοτούν στην αγορά.

Επίσης σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή γενόσημων φαρμάκων από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Εκτός των άλλων, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωσης από τον ΕΟΦ σχετικά με το ποια αντίστοιχα φάρμακα -εκτός από τα επώνυμα που είναι σε έλλειψη- μπορεί να προμηθευτεί ο πολίτης.

Ενημέρωση θα γίνει και στους γιατρούς ώστε να προτείνονται αντίστοιχα γενόσημα φάρμακα -όπου υπάρχει πρόβλημα- στους ασθενείς.

Τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα μας έχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, καθώς πολλά φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα αντικατασταθούν από γενόσημα.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα μπει σε συζήτηση οριζόντιας αύξησης τιμών των φαρμάκων. 

Και πρόσθεσε πως στα πολύ φθηνά φάρμακα του 1,2, 3 ευρώ, τα οποία είναι ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν, θα υπάρξει διόρθωση τιμών, τα οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης και ο ασφαλισμένος.

«Η τυχόν λοιπόν αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ δεν θα μεταφερθούν στον πολίτης», είπε.

Το πρόβλημα στα παιδικά σκευάσματα

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου, έχει ξεκινήσει ήδη την αναζήτηση για παιδικά σιρόπια και εισπνεόμενα από ξένες αγορές και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν αποτελέσματα. «Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε επώνυμα παιδικά σιρόπια παρακεταμόλης και σε συγκεκριμένες παιδικές αντιβιώσεις», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ επισήμανε πως εφέτος υπήρξε 34% αύξηση της ποσότητας σε παιδικά σιρόπια. «Υπήρχαν δύο παράγοντες που οδήγησαν στην έλλειψη σε παιδικά σκευάσματα. Η μία ήταν η αύξηση των κρουσμάτων και η δεύτερη ήταν η αύξηση των κρουσμάτων κατά την περίοδο των εορτών που είναι περιορισμένη κυκλοφορία από τις φαρμακαποθήκες», ανέφερε ο κ. Σωτηρίου, τονίζοντας πως η αποκατάσταση του προβλήματος θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα. 

«Σε 7-10 ημέρες θα ξεκινήσει σταδιακά η ομαλοποίηση της έλλειψης παιδικών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Θεωρούμε πως σε ένα μήνα η κατάσταση αναμένεται να έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό», επισήμανε ο ίδιος.

Τα δέκα μέτρα

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον Υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

2) Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

8) Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

9) Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News