Κοινωνία Πέμπτη 16/03/2023, 13:04
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργία: Συλλαλητήρια για τα Τέμπη – Εκλεισε το κέντρο της Αθήνας

Απεργία: Συλλαλητήρια για τα Τέμπη – Εκλεισε το κέντρο της Αθήνας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Ακούστε τις φωνές» είναι το κεντρικό σύνθημα της ΓΣΕΕ, η οποία σε ανακοίνωση της ζητά, μεταξύ άλλων, να αποδοθούν ευθύνες, να ληφθούν μέτρα, να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας καθώς και σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

Υπενθυμίζεται ότι έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστημίου και στην οδό Σταδίου.

 Στο Σύνταγμα, συγκεντρώθηκαν από τις 11 η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν τη μεγάλη πορεία φτάνοντας στα γραφεία της Hellenic Train στη Συγγρού. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν πορεία προς τα Προπύλαια.

Το ΠΑΜΕ, όπως επίσης και φοιτητικές οργανώσεις, ομοσπονδίες και σωματεία, είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Πανεπιστημίου από την αρχή της μέχρι και τα Χαυτεία. Γύρω στις 12 το μεσημέρι, το μπλοκ του ΠΑΜΕ πέρασε μπροστά από τη Βουλή και στη συνέχεια κατευθύνθηκε επίσης προς Συγγρού.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν δημόσιοι υπάλληλοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, καθώς επίσης και η ΟΛΜΕ, φοιτητές και αριστερές οργανώσεις. Λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι, οι συγκεντρωμένοι διαδήλωναν ειρηνικά μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου. 

Στο τέλος της «αλυσίδας» αυτής, βρέθηκαν μέλη συλλογικοτήτων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστέρας, που είχαν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στα Χαυτεία.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στην πανελλαδική απεργία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας. 

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ. 

Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ

Λόγω στάσης εργασίας σωματείων εργαζομένων, οι Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό και το Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Λόγω των συγκεντρώσεων στο κέντρο, τερματικός σταθμός του Τραμ είναι προσωρινά η στάση «Λ. Βουλιαγμένης».

Αναφορικά με τα τελευταία δρομολόγια για σήμερα:

Γραμμή 1 «Πειραιάς – Κηφισιά» (ΗΣΑΠ): Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από τους τερματικούς σταθμούς Κηφισιά και Πειραιά στις 14:35.

Γραμμές 2 & 3 Μετρό: Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 14:56
από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 14:52
από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 14:47
από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:54
από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 14:31
από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:34

Τραμ: Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 14:42
από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 14:22
από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 14:07
από Ασκ. Βούλας προς Σεφ στις 14:10
από Ασκ. Βούλας προς Πικροδάφνη στις 14:31
από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 14:19
από Αγ. Τριάδα προς 2η Αγ. Κοσμά στις 14:31

Τέλος, επισημαίνεται ότι δεμένα θα παραμείνουν σήμερα τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας λόγω 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News