Πολιτική Παρασκευή 23/09/2022, 23:08
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνυμα Μητσοτάκη προς Τούρκους: Η Ελλάδα δεν σας απειλεί, είμαστε φίλοι σας

Μηνυμα Μητσοτάκη προς Τούρκους: Η Ελλάδα δεν σας απειλεί, είμαστε φίλοι σας

Μήνυμα προς τους Τούρκους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν σας απειλεί, είμαστε φίλοι σας».

Ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, στην -όπως είπε- αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. «Έχω πει ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου», τόνισε αρχικώς, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία είναι σημαντική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ» και πως έχει τη δυνατότητα να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο. Παρά ταύτα, συμπλήρωσε, «παίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού».

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες απειλές από την πολιτική ηγεσία της Άγκυρας, ότι «θα έρθουν νύχτα», υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί εκφοβισμό και είναι «η γλώσσα ενός επιτιθέμενου». «Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά είναι αβάσιμοι και απαράδεκτοι», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μπούλινγκ από κανέναν».

Υπογράμμισε δε ότι «οι Έλληνες και οι Τούρκοι πολίτες έχουν μακρά παράδοση καλών σχέσεων».

Για το προσφυγικό, είπε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το θέμα από το 2020, και πως η Ελλάδα θα συνεχίζει να φυλάσσει τα σύνορα της, διασώζοντας παράλληλα μετανάστες όποτε χρειαστεί, «όπως κάναμε και χθες».



Μητσοτάκης: Είμαι ανοιχτός στο διάλογο, ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συζήτηση με μέλη του Council of Foreign Relations αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία σημειώνοντας πως είναι δύσκολο να αποκατασταθεί αν η Άγκυρα συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι. 

Για το μεταναστευτικό, είπε ότι η γειτονική χώρα εργαλειοποιεί μετανάστες και έκανε λόγο για υβριδική απειλή. Τόνισε ότι ο ίδιος πάντα επιδίωκε μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και ενώ πριν τρία χρόνια είχε πει να κάνουν μια νέα αρχή, η Τουρκία με το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψε αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών. 

Επιπλέον είπε ότι αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ανοιχτός στο διάλογο αλλά σημείωσε ότι ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μιλήσουν. 

Επανέλαβε ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News