ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παράθυρο» για εξασφάλιση στέγης και στους 40άρηδες

«Παράθυρο» για εξασφάλιση στέγης και στους 40άρηδες

Μία διαφορετική από τις συνηθισμένες συνεντεύξεις παραχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πηγαίνοντας στο πρωινό του μουσικού σταθμού Sfera όπου συνομίλησε σε πιο χαλαρό ύφος αλλά και θεματολογία με τους οικοδεσπότες.

Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό να βγάλει είδηση, όταν ερωτήθηκε γιατί το όριο ηλικίας στο κυβερνητικό σχέδιο «Σπίτι μου» περιλαμβάνει νέους και ζευγάρια ηλικίας έως 39 ετών και δεν επεκτείνεται.

«Εχεις δίκιο σε αυτό το οποίο λες», είπε ο πρωθυπουργός στη δημοσιογράφο, τονίζοντας πως «και εγώ το άκουσα αυτό και νομίζω ότι δεν είναι αδικαιολόγητο το παράπονο». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πολλοί μεταξύ 40 και 50 του λένε πως «είμαστε η γενιά που έφαγε την κρίση στο κεφάλι». Στο πλαίσιο αυτό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος. «Θεωρώ ότι εφόσον είναι πετυχημένο και θα είναι πετυχημένο και εφόσον κινηθεί συνολικά η αγορά σε αυτή τη λογική και αρχίζουν και επισκευάζονται και διαμερίσματα και καταλαβαίνει ο άλλος ότι ένα ακίνητο το οποίο μπορεί να έχει, μπορεί να αποτελέσει πραγματικό περιουσιακό στοιχείο, είμαι απολύτως διατεθειμένος να δεσμεύσω περισσότερους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διευρύνουμε το πρόγραμμα», ανέφερε, προσθέτοντας πως «επίσης θέλω να κάνουμε και κάτι ακόμα, το οποίο είναι σημαντικό: να χτίσουμε περισσότερες φοιτητικές εστίες».

Η μετάβαση

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση και έκανε την εκτίμηση πως μπορεί να πέσει η τιμή του φυσικού αερίου. «Ναι, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα. Δηλαδή, ήδη είναι σχετικά παρήγορο ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε μία σχετική αποκλιμάκωση, παραμένει πάρα, πάρα πολύ ψηλά η τιμή, αλλά η πραγματική αλλαγή θα συντελεστεί όταν κάνουμε ακόμα πιο γρήγορα τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε, εξηγώντας πως «είναι οι πιο φτηνές, είναι φιλικές προς το περιβάλλον και δεν μπορεί κανείς να μας πάρει τον ήλιο και τον άνεμο, άρα δεν είμαστε επιρρεπείς σε γεωπολιτικούς εκβιασμούς».

Συνάντηση με Ρέγκλινγκ

Χθες ο πρωθυπουργός, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Επισημάνθηκε η δύσκολη συγκυρία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και οι σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και οι θετικές προοπτικές της. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ρέγκλινγκ πραγματοποιεί την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα με αυτή την ιδιότητα, αφού η θητεία του ολοκληρώνεται στις 7 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News