Πολιτική Παρασκευή 9/09/2022, 20:16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόλτενμπεργκ – Μπλίνκεν: Απευθύνουν έκκληση για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας

Στόλτενμπεργκ – Μπλίνκεν: Απευθύνουν έκκληση για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας

Έκκληση για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που κλιμακώθηκε λόγω της ρητορικής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυναν σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν από τις Βρυξέλλες.

«Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους πρέπει, φυσικά, να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Στο ΝΑΤΟ έχουμε επίσης δημιουργήσει αυτό που ονομάζουμε μηχανισμό επίλυσης συγκρούσεων στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν η Τουρκία και η Ελλάδα», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν υπενθύμισε ότι η Αθήνα και η Άγκυρα είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον και κάλεσε τις δύο πλευρές, σε «εποικοδομητικό» πνεύμα, και να διερευνήσουν το μονοπάτι του διαλόγου. «Το έχουν κάνει στο παρελθόν και περιμένουμε να το κάνουν στο μέλλον», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι τώρα οι νατοϊκοί σύμμαχοι αντιμετωπίζουν μια «θεμελιώδη πρόκληση» με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζήτησε να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες σε αυτήν την κατάσταση.

«Πρόκειται για μια πρόκληση που έχει σημασία για όλους τους συμμάχους και για πολλές χώρες πολύ πέρα από τη Συμμαχία, πολύ πέρα από τη διατλαντική περιοχή. Και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εστιάσουμε όλη μας την προσοχή και τους πόρους μας, όπως είναι απαραίτητο, στην υποστήριξη της Ουκρανίας και την απώθηση της επιθετικότητας της Ρωσίας», δήλωσε ο Α. Μπλίνκεν.

Πηγή: kathimerini

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News