Πολιτική Πέμπτη 30/06/2022, 14:00
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία δεν έθεσε στο ΝΑΤΟ κανένα ζήτημα σε βάρος της Ελλάδας

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία δεν έθεσε στο ΝΑΤΟ κανένα ζήτημα σε βάρος της Ελλάδας

«Το “Μητσοτάκης γιοκ” το έχουμε ξανακούσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σημειώνοντας ότι «εμείς αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα» και «η πόρτα μας είναι ανοικτή στον διάλογο».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σε καμία από τις πολλές συζητήσεις στο πλαίσιο της συνόδου δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα ζήτημα που να αφορά την προβολή των επιχειρημάτων της σε βάρος της Ελλάδος.

Θετική η αποτίμηση της συνόδου του ΝΑΤΟ

Στο γεγονός ότι η τριμερής συμφωνία Αγκυρας, Στοκχόλμης και Ελσίνκι, που θα επιτρέψει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή Σουηδίας και Φινλανδίας, δεν επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα ελληνικά συμφέροντα επικεντρώνεται η Αθήνα, στον απόηχο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που ολοκληρώνεται σήμερα. Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου πιθανολογούσαν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν επρόκειτο –όπερ και εγένετο– να θέσει τα ελληνοτουρκικά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι εξελίξεις του τελευταίου 48ώρου υποδηλώνουν ότι το Αιγαίο βρέθηκε ως θέμα συζήτησης και στο τρίγωνο ανάμεσα στις Βρυξέλλες (γ.γ. ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ), την Αγκυρα και την Ουάσιγκτον. Μάλιστα, ως θέμα συνδεδεμένο με τη γενικότερη ανάγκη το ΝΑΤΟ να παρουσιάζει εικόνα συνοχής, ειδικά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιάκοπα.

Πέρα, πάντως, από αυτή την προφανή εξέλιξη είναι απολύτως σαφές ότι το δυνατό σήμα που εξέπεμψε η Ουάσιγκτον μέσω της βοηθού υπουργού Αμυνας για στήριξη του αιτήματος της Αγκυρας σχετικά με την αγορά 40 F-16 Viper και την αναβάθμιση 80 παλαιότερων σε αυτή την εκδοχή είναι και η βασική αμερικανική παραχώρηση στην άρση του βέτο των Τούρκων για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, ο δρόμος μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 είναι μακρύς για την Τουρκία, καθώς αυτή πρέπει να εγκριθεί και από το Κογκρέσο, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι μάλλον αρνητικό σε αυτό το ενδεχόμενο. Από πλευράς ισορροπίας δυνάμεων, η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί καμία ανησυχία στην Αθήνα, καθώς ήδη αναβαθμίζονται 83 F-16 σε Viper, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε και η αναβάθμιση 38 σε F-16 block 50++, με εξαρτήματα που περισσεύουν. Παράλληλα, η Αθήνα εκκινεί σύντομα τη διαδικασία για την απόκτηση F-35 –αποστέλλοντας σχετική επιστολή στις ΗΠΑ–, τα πρώτα από τα οποία μπορεί να φθάσουν στην Ελλάδα το 2028, όταν ακόμα το πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών F-16 δεν θα έχει ολοκληρωθεί.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας «συνιστά ουσιαστικά μια αναδίπλωση της Τουρκίας, η οποία είχε εντείνει τη ρητορική της τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να αποσπά κάτι ιδιαίτερα θετικό από πλευράς της και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News