ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα»

Μητσοτάκης: «Ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα»

Στη μεγάλη σημασία της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ αφενός και στην αντιπολιτευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα αφετέρου εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή με θέμα τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. «Η συγκεκριμένη συμφωνία παύει να είναι διμερές πρωτόκολλο και γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού Ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας. Ενός κρίσιμου κόμβου στον νέο ενεργειακό χάρτη», είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε τη συμφωνία με το επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ, λέγοντας πως «η πρόσκληση να συναντηθώ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη ημέρα να είμαι ο πρώτος Eλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι μεγάλη τιμή, που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να δικαιούται να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη».

Οπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική για τρεις λόγους. «Πρώτον, διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία, με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ ή να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες. Δεύτερον, αυτή η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στον χρόνο αλλά και στον χώρο. Στον ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται επίσης το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δύο στρατόπεδα, το πρώτο στον Βόλο και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη. Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Μια διατύπωση που δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής σας, κύριοι της αντιπολίτευσης, την επαναλαμβάνει ο υπουργός Μπλίνκεν στη συνοδευτική επιστολή του», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Τα F-16 και τα F-35

Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί πώλησης νέων F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτό που έχει γίνει στην πραγματικότητα είναι ότι έχει υπάρξει ένα αίτημα διαδικαστικό σε επίπεδο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αναβάθμιση των συστημάτων επικοινωνίας των αεροσκαφών F-16 και συμπλήρωσε πως «η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν χαράσσεται μόνο από την κυβέρνηση. Υπάρχουν πολλές φωνές στις ΗΠΑ. Κάποιοι θεωρούν την Τουρκία κρίσιμο εταίρο, που δεν πρέπει να χαθεί. Οι τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση αναβάθμισης εξοπλισμών ανήκουν στο Κογκρέσο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί την πώληση νέων συστημάτων στην Τουρκία, γιατί ακριβώς δεν θεωρεί την Τουρκία αξιόπιστο εταίρο». Ο πρωθυπουργός θύμισε ακόμα στον κ. Τσίπρα πως το 2018 όταν είχε επισκεφθεί ως πρωθυπουργός τις ΗΠΑ η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στα F-35. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως χύνει κροκοδείλια δάκρυα και τον κάλεσε να απαντήσει εφόσον η συμφωνία του 1990 για τις βάσεις ανανεωνόταν κάθε χρόνο, γιατί την ανανέωσε και εκείνος ως πρωθυπουργός και δεν την άλλαξε. Κατέληξε, δε, με μια σαρκαστική αναφορά: «Γιατί δεν επιστρατεύσατε τον κ. Βαρουφάκη, που έχει τόσο μεγάλη εμπειρία σε διαπραγματεύσεις;».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα με φόντο την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ

Βουλή – Μητσοτάκης: «Η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News