ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Τα νέα ορόσημα για Μαξίμου

Προτεραιότητα η ανάσχεση του κύματος ακρίβειας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος

Κυβέρνηση: Τα νέα ορόσημα για Μαξίμου

Σε μία από τις πιο δύσκολες καμπές τής έως τώρα διακυβέρνησής της βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς το κύμα ακρίβειας που έχει χτυπήσει τη χώρα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν είχε καμία έως τώρα κρίση: χτυπάει οριζοντίως και χωρίς εξαίρεση όλα τα νοικοκυριά της χώρας. Το δεδομένο αυτό αποτυπώνεται στις πολλές μετρήσεις που γίνονται διαρκώς για λογαριασμό της κυβέρνησης και το 90% και πλέον των Ελλήνων πολιτών δηλώνει πολύ ανήσυχο από το κύμα ανατιμήσεων σχεδόν σε όλα τα επίπεδα.

Ετσι, το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνει όλη την προσοχή του στην αναχαίτιση της ακρίβειας. Πηγές της κυβέρνησης έλεγαν στην «Κ» πως το στοίχημα είναι σε αυτή τη φάση να υπάρξει «μαξιλάρι ασφαλείας» ώστε στα τέλη Μαΐου, που είναι το πρώτο ορόσημο που θέτει η κυβέρνηση, να γίνει το πρώτο «ταμείο». Προς την επίτευξη αυτού του στόχου, ο πρωθυπουργός επιχειρεί διαρκώς να αξιοποιεί κάθε πρωτοβουλία για επενδύσεις, όπως η χθεσινή στην οποία συμμετείχε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Growing Together», στην οποία συμμετέχουν εθνικές τράπεζες και επενδυτικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Δανίας με στόχο την αύξηση της ικανότητας των ευρωπαϊκών κεφαλαίων ανάπτυξης να παρέχουν χρηματοδότηση 3,3 δισ. σε τεχνολογικές εταιρείες με έδρα την Ε.Ε. στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες τής κάθε χώρας να επενδύουν σε κάποια από τις υπόλοιπες του σχήματος, ενισχύοντας έτσι τη διασύνδεση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος των επιχειρήσεων. Είναι σαφές λοιπόν πως το επόμενο δίμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω φθορά. Εάν τότε οι μετρήσεις δείχνουν πως η κατάσταση έχει ελεγχθεί και το κύμα ακρίβειας έχει συγκρατηθεί, τότε η κυβέρνηση θα εισέλθει με μεγαλύτερη αισιοδοξία στη δεύτερη φάση, αυτήν του θέρους. Εκεί ποντάρει σε ένα καλό καλοκαίρι που πρέπει να έχει δύο σκέλη: πρώτον, υψηλά νούμερα στις αφίξεις που θα ανεβάσουν τα έσοδα και, δεύτερον, έλεγχο στις φυσικές καταστροφές. Εάν επιτευχθούν αυτοί οι δύο στόχοι, τότε στα τέλη Αυγούστου θα γίνει το δεύτερο «ταμείο» και θα εκπονηθεί η στρατηγική ενόψει του φθινοπώρου.

Έμφαση στην περιφέρεια

Ενα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον και η κυβέρνηση το λαμβάνει σοβαρά υπόψη είναι πως η παρούσα οικονομική κρίση δείχνει να επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλη την ελληνική περιφέρεια. Αυτό αποτυπώνεται για πρώτη φορά και στις δημοσκοπήσεις. Για παράδειγμα, η Δυτική Μακεδονία είναι μια περιοχή που λόγω και της απολιγνιτοποίησης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με επίσημη αντιπροσωπεία της AHEPA, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί η ομογενειακή οργάνωση στη χώρα μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στους συνομιλητές του την εκτίμησή του για τις δράσεις και πρωτοβουλίες της οργάνωσης για τη στήριξη και προώθηση των ελληνικών θέσεων στις ΗΠΑ και για το φιλανθρωπικό της έργο. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την AHEPA για τη συνεισφορά της στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που βρίσκονται σήμερα σε άριστο επίπεδο, καθώς και για τις προσπάθειες προβολής της νέας εικόνας της Ελλάδας στις ΗΠΑ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News