Πολιτική Κυριακή 13/02/2022, 12:31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Πατέλης: Εθνικός στόχος η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Αλ. Πατέλης: Εθνικός στόχος η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ως εθνικό στόχο περιγράφει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος κάνει λόγο για τρεις βασικές παραμέτρους που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα. 

«Μπροστά μας έχουμε έναν εθνικό στόχο, αυτόν της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Μια βαθμίδα που θα ξεκλειδώσει χαρτοφυλάκια τρισεκατομμυρίων κεφαλαίων που σήμερα δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα διότι δεν τους επιτρέπεται. Αλλά κυρίως μια σφραγίδα αξιοπιστίας που θα μας βάλει στο κλαμπ των πιο ισχυρών χωρών» αναφέρει σε άρθρο στην «Καθημερινή της Κυριακής». 

Πώς θα το επιτύχουμε αυτό; Τρεις παραμέτρους κοιτάνε οι οίκοι αξιολόγησης, εξηγεί ο κ. Πατέλης. Πρώτον, ότι το χρέος είναι σε καθοδική πορεία ως ποσοστό του ΑΕΠ. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανάπτυξη το 2022 θα ξεπεράσει τις προσδοκίες, όπως έγινε και το 2021. Είμαστε, όμως, και προσηλωμένοι στη δημοσιονομική προσαρμογή», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα -1,4% το 2022 και πλεόνασμα το 2023 είναι η πυξίδα μας». 

Την ίδια ώρα, ο στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού υπενθυμίζει τις πρωτοβουλίες για την άμβλυνση των συνεπειών του πληθωρισμού. «Προτεραιότητα παραμένει η προστασία των πιο ευάλωτων. Η κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει πακέτα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην αύξηση του κόστους της ενέργειας. Στήριξη που από τον Ιανουάριο επεκτάθηκε και στις επιχειρήσεις. Τα οφέλη της επιδότησης θα φανούν σύντομα, απορροφώντας κομμάτι από τις πιέσεις στις τιμές από το αυξημένο ενεργειακό κόστος». 

Ειδική μνεία κάνει και στην ανεργία, την οποία χαρακτηρίζει ως τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. «Και η πτώση κατά τέσσερις μονάδες, σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2010, η πιο σημαντική οικονομική επιτυχία της κυβέρνησης. Στήριξη στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά έρχεται και από τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022. Διότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να διαχέεται». 

Και καταλήγει: «Δεν πρέπει να ανακόψουμε τον βηματισμό της οικονομίας μας. Έχουμε μια αλυσίδα θετικών εξελίξεων. Η δημοσιονομική σταθερότητα αποτελεί τη βάση της οικονομικής ανάπτυξης. Δεν θα διακινδυνεύσουμε τη μεσοπρόθεσμη αξιοπιστία μας για βραχυπρόθεσμα οφέλη. Η πολιτική σταθερότητα στηρίζει τους οικονομικούς μας στόχους». 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News