Πολιτική Κυριακή 5/12/2021, 13:09
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ: 500 ψήφοι ανά λεπτό

Πιθανή η παράταση της διαδικασίας

Εκλογές για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ: 500 ψήφοι ανά λεπτό

(upd) Μετά τις 7.00 το απόγευμα ενδέχεται να κλείσουν τελικά οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, καθώς αποφασίστηκε -αν χρειαστεί- να δοθεί παράταση, λόγω της μεγάλης προσέλευσης των εκλογέων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι περίπου, είχαν ψηφίσει στην Ελλάδα περισσότεροι από 89.000 πολίτες. Κάτι που σημαίνει 500 ψήφους ανά λεπτό σε όλη την επικράτεια.  

Η απόφαση για το ενδεχόμενο παράτασης, σε κάθε περίπτωση, θα ληφθεί από την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ). 

Η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 7.00 το πρωί, εξελίσσεται ομαλά χωρίς προβλήματα.  

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου 

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη μέλη του ΚΙΝΑΛ, καθώς κι όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κόμματος προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα. Θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να καταβάλλουν ως εισφορά το ποσό των 3 ευρώ.  

Μπορούν επίσης, να ψηφίσουν και οι 17άρηδες, οι οποίοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2004 και είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους.  

Για την ταυτοποίησή απαιτείται αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.   

Όσον αφορά τα σενάρια, η μάχη προμηνύεται σκληρή για τρεις από τους υποψηφίους, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στον β’ γύρο των εκλογών (εφόσον κάποιος δεν «πιάσει» ποσοστό τουλάχιστον 50,01%).  

Από την πλευρά τους, σε μονοψήφια επίπεδα αναμένονται να κινηθούν οι επιδόσεις των υπόλοιπων τριών υποψηφίων, δηλαδή του Χάρη Καστανίδη, του Παύλου Γερουλάνου και του Παύλου Χρηστίδη.  

Πώς ψηφίζουν οι εκλογείς  

Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΔΕΚΑΠ, οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ.   

Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα αν δεν είναι μέλη του ΚΙΝΑΛ να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.   

Όσοι προσέλθουν στις κάλπες, υποχρεωτικά θα πρέπει να φορούν μάσκα. Καλό είναι να τηρούν τις αποστάσεις και να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Δικαίωμα ψήφου έχουν και οι ανεμβολίαστοι πολίτες.   

Οι απόδημοι σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο . Οι πιστοποίησή τους θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο με τους εν Ελλάδι εκλογείς.   

Τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού λειτουργούν ως εξής:  

  • Αυστραλία: Από τις 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα (ολοκληρώθηκε η διαδικασία) 
  • Κύπρος: από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα  (σε εξέλιξη) 
  • Ευρωπαϊκή Ένωση από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα (σε εξέλιξη) 
  • Αγγλία από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα (σε εξέλιξη) 
  • ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 (θα ανοίξει σε λίγο) 
  • Καναδάς: Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα (θα ανοίξει σε λίγο) 

Μετά το κλείσιμο της κάλπης θα αρχίσει η καταμέτρηση. Υπολογίζεται γύρω στις 10.00 το βράδυ θα έχει ανακοινωθεί το 15% των αποτελεσμάτων.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News