Πολιτική Κυριακή 24/10/2021, 12:44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο: Σε διαβουλεύσεις οι 10 χώρες των οποίων οι πρεσβευτές απελάθηκαν από την Τουρκία

Βερολίνο: Σε διαβουλεύσεις οι 10 χώρες των οποίων οι πρεσβευτές απελάθηκαν από την Τουρκία

Σε εντατική διαβούλευση βρίσκεται η Γερμανία με τις υπόλοιπες 9 χώρες, από τους πρεσβευτές των οποίων ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε να εγκαταλείψουν τη χώρα του, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πληροφορίες της από κύκλους του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχουμε σημειώσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και τη σχετική έκθεση και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε εντατική διαβούλευση με τις άλλες εννέα ενδιαφερόμενες χώρες», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες αυτές είναι ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Φινλανδία, Δανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.

Η  Τουρκία απέλασε τους πρεσβευτές της Γερμανίας, των ΗΠΑ και οκτώ ακόμη κρατών χαρακτηρίζοντάς τους «ανεπιθύμητα πρόσωπα», επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδότησε διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και πως ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κάτι που ο ίδιος αρνείται. 

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι έδωσε εντολή στο ΥΠΕΞ να το πράξει.

Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τη Bild, αναφέρουν ότι ο Ολλανδός πρέσβης έχει ήδη απελαθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, πάντως, η γερμανική πρεσβεία δεν έχει ακόμη ενημερωθεί επίσημα από την τουρκική πλευρά.

«Έδωσα την εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών μας. Είπα, φροντίστε αυτοί οι δέκα πρεσβευτές να κηρυχθούν “persona non grata” το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Ερντογάν.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε διευκρινίσεις. «Οι αναφορές είναι γνωστές σε εμάς και τώρα αναζητούμε σαφήνεια από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με τη Bild, στη διεθνή διπλωματία, ο χαρακτηρισμός ως “persona non grata” ακολουθείται συνήθως από αποβολή.

Την ίδια στιγμής, το Spiegel αναφέρει πως πως με την κίνηση αυτή ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τη δεινή οικονομική κατάσταση, σημειώνοντας ότι είναι «πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες προκλήσεις».

Με ανάρτηση του στο Τwitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι χαρακτήρισε ως «απολυταρχική διολίσθηση της τουρκικής κυβέρνησης» την απέλαση των δέκα πρεσβευτών σημειώνοντας πως δεν εκφοβίζουν την Ε.Ε. τέτοιου είδους κινήσεις από την Άγκυρα. «Η απέλαση δέκα Πρέσβεων είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα τρομάξουμε. Ελευθερία για τον Οσμάν Καβαλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Bild

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News