Πολιτική Σάββατο 25/09/2021, 14:29
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ένα πολιτικό παιχνίδι με πολλούς αγνώστους

Ένα πολιτικό παιχνίδι με πολλούς αγνώστους

Οι εκλογές της Κυριακής είναι από μόνες τους συναρπαστικές, «η περίοδος όμως μετά από αυτές ενδέχεται να είναι ακόμη πιο συναρπαστική, καθώς η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί να είναι περίπλοκη, χρονοβόρα, αλλά και εκρηκτική”, σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung. 

«Ένα πράγμα είναι ήδη βέβαιο: Αυτές οι ομοσπονδιακές εκλογές αντιπροσωπεύουν μια βαθιά πολιτική καμπή. Όχι μόνο επειδή η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι πλέον υποψήφια μετά από 16 χρόνια ως Ομοσπονδιακή Καγκελάριος. Οι εκλογές θα οδηγήσουν επίσης σε έναν νέο πολιτικό αστερισμό, ανεξάρτητα από το ποιος θα βγει πρώτος στο τέλος. Ο μεγάλος συνασπισμός της Χριστιανικής Ένωσης και του SPD έχει πλέον εξαντληθεί, κανένας από τους εταίρους δεν θέλει να συνεχιστεί, εκτός από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά αβέβαιο εάν ένας τέτοιος συνασπισμός θα εξακολουθούσε να είναι αρκετός. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια πολιτική αλλαγή – μόνο που η πορεία που θα πάρει είναι πιο αβέβαιη από ποτέ. Θα καταφέρει πράγματι να σχηματιστεί μια νέα πολιτική σκέψη ή τα κόμματα θα παραμείνουν προσκολλημένα στην παλιά, συμφωνώντας εν τέλει μόνο στον πιο μικρό κοινό παρονομαστή; Και πόσος καιρός θα χρειαστεί να περάσει αυτή τη φορά μέχρι να δημιουργηθεί μια νέα κυβερνητική συμμαχία;»

Γερμανία, «ο χειρότερος εχθρός του κλίματος»

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τις κινητοποιήσεις για το κλίμα, αλλά και την επιρροή των Fridays for Future στον προεκλογικό αγώνα, παρά το ότι «από όσους κατέβηκαν στους δρόμους αυτή την Παρασκευή, πολλοί δεν μπορούν να ψηφίσουν την Κυριακή». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υποστηρικτές του κινήματος που μπορούν να ψηφήσουν παραμένει μία μειοψηφία και αυτό οφείλεται στα δημογραφικά δεδομένα: «Η γενιά που δεν έχει πλέον να χάσει πολλά, έχει περισσότερους ψηφοφόρους από αυτούς που φοβούνται για το μέλλον τους. Κι όμως, στα σχεδόν τρία χρόνια της ύπαρξής του, το κίνημα των Fridays for Future έχει καταφέρει περισσότερα για την προστασία του κλίματος από ό,τι όλοι οι ψηφοφόροι μαζί. Ανάγκασε τη γερμανική κυβέρνηση να ψηφίσει ένα νόμο για την προστασία του κλίματος, τον οποίο η ίδια δεν ήθελε ποτέ. Αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου – ακόμη ως ενάγων – για μια κρίση που θα απασχολήσει όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις. Και κατάφερε να εδραιώσει την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης για πρώτη φορά στην προεκλογική εκστρατεία».

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News