Πολιτική Σάββατο 25/09/2021, 12:30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναλυτές: Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα βρει τρόπο για να αυξήσει τις δαπάνες

Αναλυτές: Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα βρει τρόπο για να αυξήσει τις δαπάνες

Μία πιθανή κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων θα σημάνει αναμφισβήτητα μετατόπιση της οικονομικής ατζέντας προς τα αριστερά. Η φορολογία και οι δαπάνες πιθανότατα να αυξηθούν καθώς οι πολιτικοί ηγέτες θα ρίξουν το βάρος τους στην ψηφιοποίηση της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ η ανησυχία για την αύξηση του κρατικού χρέους θα περάσει σε δεύτερη θέση. «Πράσινοι και φιλελεύθεροι σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό θα έφερναν τις πιο φρέσκες νεωτεριστικές δυνάμεις που έχουμε να δούμε εδώ και αρκετό καιρό στη γερμανική κυβέρνηση», αναφέρει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, αναλυτής της ING. 

«Δαπάνησε περισσότερα, ανησύχησε αργότερα» – Θα είναι έτσι;

Οι διεθνείς τράπεζες συμβουλεύουν τους επενδυτές να προετοιμαστούν για δύο πιθανά σενάρια: μία κυβέρνηση συνασπισμού που θα απαρτίζεται από τους Χριστιανοδημοκράτες (SPD), το Κόμμα των Πρασίνων και τους Φιλελεύθερους (FDP) ή μία οριακή νίκη των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών με επικεφαλής τον Αρμιν Λάσετ, που ενδεχομένως να χρειαστεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Πρασίνους και το FDP. 

Το πρώτο σενάριο σημαίνει στροφή προς αριστερά, όμως θα είναι λιγότερο δραματικό από μία συμμαχία που θα απαρτίζεται από Σοσιαλδημοκράτες, Πρασίνους και το ακροαριστερό Die Linke. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα θα οδηγούσε στην επιτακτική ανάγκη αναδιανομής του πλούτου και επαναπροσδιορισμού των φόρων, κάτι που αποκλείεται από τους αναλυτές και τους επενδυτές. 

Οποιος όμως και εάν ο τελικός συνασπισμός, το κεντρικό θέμα που θα τον απασχολήσει θα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος προβλέπεται στο 2,9% και για το επόμενο έτος στο 4,6% αφού συρρικνώθηκε 4,9% το 2020, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Ο δείκτης Ifo, που παρακολουθεί το επιχειρηματικό κλίμα, υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα το Σεπτέμβριο, ενώ και η επιβράδυνση της Κίνας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου και της κρίσης στην αλυσίδα προσφοράς αναμένεται να ασκήνουν πιέσεις. 

Αυτό το πισωγύρισμα θα εντείνει τις πιέσεις στους νέους ηγέτες της Γερμανίας να βάλουν στην άκρη τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, ούτως ώστε να συνεχίσουν τις δαπάνες κρατώντας σε αναστολή το «φρένο του χρέους», τον κανόνα που θεσπίστηκε το 2009 και περιορίζει το δημόσιο δανεισμό. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη το γεγονός ότι τα κεντρώα κόμματα της Γερμανίας θέλουν να βάλουν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της χώρας, παρότι οι Πράσινοι ζητούν χαλάρωση των κανόνων για το χρέος σε πιο μόνιμη βάση, αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι το «φρένο του χρέους» δεν θα ακυρωθεί, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα απαιτούσε τα δύο-τρίτα της πλειοψηφίας της Βουλής. Θεωρούν όμως ότι οι νέοι ηγέτες της Γερμανίας θα βρουν άλλους τρόπους για να αυξήσουν τις δαπάνες και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ένα θέμα άκρως επιτακτικό μετά δε τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNNMoney.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News