Πολιτική Σάββατο 3/07/2021, 13:39
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Σημαντική ημέρα για την Κρήτη η διασύνδεση με την Πελοπόννησο

φωτ. Intimenews

Με αναρτήσεις του τόσο από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Fecebook όσο και από τον επίσημο λογαριασμό του εκάστοτε Έλλληνα πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, χαρακτηρίζοντας μια σημαντική ημέρα τη σημερινή για το μεγαλύτερο νησί της χώρας. 

Όπως τονίζει ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται για τη μεγαλύτερη καλωδιακή σύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, συνολικού μήκους 174 χλμ. (χερσαία και υποβρύχια τμήματα), τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας έως 300 MW και αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για την ένταξη του νησιού στο Εθνικό Σύστημα Ενέργειας που θα ολοκληρωθεί με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023.

Στη συνέχεια κάνει αναφορά στα οφέλη αναφέροντας ότ η διασύνδεση: 

– Θα καλύψει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και θα διευρύνει το περιθώριο για την ανάπτυξη ΑΠΕ στο νησί κατά 180 MW.

– Με τη λειτουργία της η εξάρτηση από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100.000 τόνους ανά έτος.

– Όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν 380 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών για τη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά.

Αναλυτικά η ανάρτηση στο Facebook του Έλληνα πρωθυπουργού:

moneyreview.gr

Money Review