Πολιτική Τετάρτη 9/06/2021, 08:51
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλίνκεν: Ο Μπάιντεν θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην αν. Μεσόγειο

Μπλίνκεν: Ο Μπάιντεν θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην αν. Μεσόγειο

Το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο θα θέσει στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφερε ο Αμερικανός υυπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μπλίνκεν συμμερίστηκε τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και χαρακτήρισε «βαθύτατα προβληματικές» τις τουρκικές ενέργειες. 

«Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες. Έχουμε εμπλακεί άμεσα με την Τουρκία και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όταν ο Μπάιντεν θα δει τον Ερντογάν, αυτά (τα θέματα) θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας. Νομίζω ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μόλις αναφέρατε, δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος, όπως θα έπρεπε για παράδειγμα στο θέμα των S400. Αλλά πέρα από αυτό (το ζήτημα), οι ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές» ανέφερε συγκεκριμένα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε:

«Ήμασταν ικανοποιημένοι που είδαμε την Τουρκία να οπισθοχωρεί από αυτές τις προσπάθειες. συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των πλοίων της από τα ύδατα που η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και τη διακοπή των γεωτρητικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των δημοσιογράφων» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως «ο πρόεδρος θα εμπλακεί άμεσα με όλα τα ζητήματα».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News