Πολιτική Δευτέρα 29/03/2021, 22:45
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Λιβανός: Τα 8 μέτρα για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων

φωτ. Ιntimenews

«Καμμία ανοχή» δεν θα επιδείξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε περιπτώσεις νόθευσης των αγροτικών προϊόντων μας. Αυτό τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Σπ. Λιβανός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γ. Λογιάδη, με αφορμή καταγγελία για διάθεση νοθευμένης φέτας ελληνικής εταιρείας στη Γερμανία. Όπως είπε στην ερώτησή του ο κ. Λογιάδης υπάρχει καταγγελία για παραγωγή και διάθεση στη γερμανική αγορά νοθευμένης φέτας ελληνικής εταιρείας, σε ποσοστό νόθευσης με αγελαδινό γάλα από 30% έως 80%. Όπως ανέφερε, η καταγγελία βασίστηκε σε γνωμοδοτήσεις από εξειδικευμένα γερμανικά εργαστήρια, οι ελληνικές αρχές δεν διαπίστωσαν την παράβαση πριν φτάσει το προϊόν στη Γερμανία, και ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Ο κ.Λιβανός σημείωσε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβίβασε άμεσα τις καταγγελίες στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό και ότι δεδομένων των μέχρι τώρα ευρημάτων, ο ΕΛΓΟ αποφάσισε την προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ της συγκεκριμένης εταιρείας λόγω μη τήρησης των προδιαγραφών παραγωγής, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Η ανάκληση αυτή έχει χρονική ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση της διενέργειας των ελέγχων, την εφαρμογή κατάλληλων διορθωτικών ενεργειών εκ μέρους της επιχείρησης και την αποστολή σχετικής τεκμηρίωσης, όπως ορίζει ο νόμος. Παράλληλα, πρόσθεσε, ο έλεγχος εξελίσσεται και αναμένεται η έκδοση του σχετικού συνολικού πορίσματος του ΕΛΓΟ.

Ως προς τις ποινές που προτίθεται να επιβάλει το υπουργείο, είπε ότι «θα τηρηθεί στο ακέραιο το γράμμα του νόμου. Αν η νοθεία αποδειχθεί, τότε οι ποινές πρέπει να είναι αυστηρές για έναν λόγο παραπάνω, για να μη διανοηθεί ποτέ κανείς να κάνει το ίδιο πάλι. Η προστασία των ΠΟΠ προϊόντων μας αποτελεί για μας μέγιστη προτεραιότητα».

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε επίσης για τα συνολικά μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων:

(1) Αναδιάρθρωση ελέγχων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, με τη σύσταση «ομάδας εργασίας κρούσης» που διαμορφώνει τον συνολικό σχεδιασμό και το νομοθετικό πλαίσιο των ελέγχων .

(2) Συνεργασία με τις πρεσβείες μας για ελέγχους σε διεθνές επίπεδο, «ώστε να λαμβάνονται συγκεκριμένα δείγματα κάθε μήνα».

(3) Συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Ζητήσαμε θέαση στις πληροφοριακές βάσεις του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μπορούμε να διασταυρώνουμε τα κρίσιμα στοιχεία εισαγωγών-εξαγωγών ενδοκοινοτικών αποκτήσεων, αλλά και τις αγορές στο εξωτερικό.

(4) Τέλος στην ενίσχυση για τους παραβάτες: «Όσοι καταδικάζονται για νοθεία ή αλλοίωση προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ δεν θα δύνανται να συμμετέχουν σε προγράμματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ενώ για την ένταξη σε εθνικά προγράμματα ενίσχυσης θα καταστεί και υποχρεωτική η προσκομιδή βεβαίωσης από τον ΕΛΓΟ για την ορθή τήρηση των ισοζυγίων κρέατος και γάλακτος».

(5) Ψηφιοποίηση του ελέγχου διακίνησης γάλακτος, με βάση το πιλοτικό πρόγραμμα του ΕΛΓΟ στη Λάρισα, που αφορά στην άμεση ενημέρωση του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» την ώρα ακριβώς της συλλογής του γάλακτος από το βυτίο, το οποίο θα διαθέτει σχετικό ηλεκτρονικό μηχανισμό εντοπισμού.

(6) Δρομολογείται η θεσμοθέτηση αποδόσεων τυροκόμησης με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και σε συνέχεια διαλόγου με τους φορείς της αγοράς, ώστε να δηλώνεται ελάχιστο ποσό γάλακτος ανά κιλό φέτας. «Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί ευκολότερο να διαπιστωθεί τυχούσα ενδεχόμενη νοθεία».

(7) Αυστηρές ποινές για όλους, αλλά εξοντωτικές ποινές ιδίως για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες: «Ο ΕΛΓΟ έχει προβεί στη σύσταση ειδικού μητρώου παραβατικών εταιρειών όπου θα καταγράφονται οι εταιρείες που παραβαίνουν τη νομοθεσία».

(8) Διενέργεια έκτακτων δειγματοληπτικών ελέγχων σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ ως μέθοδος περαιτέρω αποτροπής.

 

Money Review