Πολιτική Παρασκευή 26/03/2021, 08:02
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπάιντεν: Σήμα για ισχυροποίηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

«Υπό την κυβέρνησή μου ΗΠΑ και Ελλάδα θα είναι όσο πιο κοντά γίνεται» ανέφερε σε διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Φωτ. Reuters

Tη βούλησή του για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης σχέσης για την προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που οργάνωσε ο Λευκός Οίκος. Όπως γράφει το kathimerini.gr, στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, συμμετείχαν περισσότερα από 100 μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

«Υπό τη κυβέρνηση μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στη χθεσινή του συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδροος των ΗΠΑ και στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως «δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμα». Υπενθύμισε παράλληλα ότι είχε συνεργαστεί για παρά πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με τον γερουσιαστή και στενό του φίλο Πολ Σαρμπάνη. «Ο Πολ με ενέπλεξε όταν προσπαθούσαμε να δούμε πως θα χειριστούμε την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Δεν το έχω ακόμα εγκαταλείψει (το Κυπριακό)», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε ακόμη τη λύπη του που δεν κατάφερε να φιλοξενήσει τους ομογενείς στην παραδοσιακή εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο, λέγοντας «σας υπόσχομαι, το επόμενο έτος, με την πανδημία πίσω μας, θα έχουμε μια σημαντική γιορτή».

Χθες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν είχαν την πρώτη τους τηλεφωνική συνομιλία, μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον δεύτερο. Η συνομιλία διήρκεσε μισή ώρα και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε «εξαιρετικό κλίμα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τονίζοντας ότι τα ίδια ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δυο λαούς. Υπογράμμισε δε ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει σήμερα τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως επιστέγασμα της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο εθνών.

Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την προσωπική του προσήλωση στη φιλία αυτή στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την οποία έχει στενότατες σχέσεις, για τη συνεισφορά της στην πρόοδο και την ευημερία των ΗΠΑ. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις ευχές του και υπογράμμισε τη σημασία τους για το σύνολο του Ελληνισμού. Τον συνεχάρη για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, για την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής. Ευχαρίστησε επίσης προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο «για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας» και στη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News