ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ

Πρωτοβουλίες για να εκτονωθεί η κρίση

Πρωτοβουλίες για να εκτονωθεί η κρίση

Το χθεσινό έκτακτο, διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν η πρώτη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας που έχει ανοίξει από την Κυριακή το βράδυ. Η φράση του πρωθυπουργού, απευθυνόμενος στους νέους, είναι ενδεικτική της προσπάθειας να πέσουν οι τόνοι. «Απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά» είπε ο κ. Μητσοτάκης με μία σαφή διάθεση να απευθυνθεί σε εκείνους που συμμετέχουν στα επεισόδια. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού έκλεισε με τον ίδιο τρόπο, θυμίζοντας πως το βράδυ που εξελέγη πρωθυπουργός είχε μιλήσει για την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. «Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Αντεπίθεση

Στο ενδιάμεσο ωστόσο ο πρωθυπουργός είχε αφήσει αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ και την στάση του, λέγοντας πως «κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας» επιχειρώντας «να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν». Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αναπάντητα θα αφήσουν τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν πως τα όσα λαμβάνουν χώρα υποκινούνται από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επιδιώκει πολιτικά οφέλη. Εξου και ο πρωθυπουργός δέχθηκε να απαντήσει στην Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή σε επίκαιρη ερώτηση που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα μείνει στις διαπιστώσεις, αλλά θα ανακοινώσει και πρωτοβουλίες ώστε να εκτονωθεί η κρίση. Κατά πληροφορίες αναμένεται να ανακοινώσει την θεσμοθέτηση επιτροπής που θα ελέγχει την αστυνομική βία.

Στο μέτωπο της πανδημίας

Η κυβέρνηση όμως παράλληλα βρίσκεται σε έναν κυκεώνα προβλημάτων με πρώτο την πανδημία. Τα χθεσινά κρούσματα, ρεκόρ στον αριθμό, εικάζεται πως αποτυπώνουν μία κορύφωση η οποία θα αποτυπωθεί με μία σταθεροποίηση και μία αργή πτώση από την επόμενη εβδομάδα που θα επιτρέψει και το πολυπόθητο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Επειδή ωστόσο τα δεδομένα είναι σαν κινούμενη άμμος, αυτή την στιγμή, είναι άγνωστο εάν το άνοιγμα θα γίνει στις 22 Μαρτίου ή στις 29. Σε κάθε περίπτωση τα βήματα είναι σχεδόν διαμορφωμένα, καθώς μαζί με το λιανεμπόριο θα ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, μία εβδομάδα μετά τα Δημοτικά και ακολούθως, περί τα μέσα Μαρτίου και η εστίαση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News